Tampereen Move!

Lupa liikkua ja harrastaa Tampereella – Yhteistyöllä liikkeelle ja Move!-polkua kehittämään!

Tampereella liikuntamotivaattorit tsemppaavat lapsia ja nuoria liikkeelle koulupäivän jälkeen ja ovat mukana myös koulun arjessa. Kaupungissa kehitetään kokonaisvaltaista Move!-mallia, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja jossa kaikki lapset ja nuoret voisivat tasapuolisesti päästä esimerkiksi liikuntaneuvonnan piiriin. Move!-polun kehittäminen on osa kaupungin Lupa liikkua Lupa harrastaa -sateenvarjokonseptia.

Liikuntamotivaattorit lasten ja nuorten tukena

Tampereella toimii kolme liikuntamotivaattoria, joiden tehtävänä on aktivoida lapsia ja nuoria liikkumaan erityisesti koulupäivän jälkeen. Aikaisemmin liikuntamotivaattoreita on Tampereella ollut vain yksi, joka on toiminut Hervannassa. Uuden hankerahoituksen myötä motivaattoreita on palkattu kaksi lisää.

– Liikuntamotivaattoreiden toiminnassa painopiste on iltapäivien harrastusryhmissä, mutta motivaattorit tekevät tiivistä yhteistyötä koulujen ja terveydenhoitajien kanssa myös koulupäivän aikana, kertoo Annika Urvikko, joka vastaa lasten ja nuorten liikkumisesta Tampereen perusopetuksessa.

Urvikon mukaan liikuntamotivaattorit tutustuvat oppilaisiin muun muassa pitkien välituntien aikana ja tukevat ryhmäytymistä koulujen tapahtumissa. Motivaattoreiden rooli on auttaa erityisesti niitä oppilaita, jotka liikkuvat vähän.

– Liikuntamotivaattorit ovat saaneet nuoria osallistumaan liikuntaryhmiin, koska he ovat ohjaajina jo valmiiksi tuttuja nuorille, ja tuttu ohjaaja kannustaa lähtemään mukaan. Tämä luo turvallisen ilmapiirin, jossa oppilaat uskaltavat kokeilla uutta, Urvikko lisää.

Liikuntamotivaattorit tekevät yhteistyötä myös liikunnanopettajien kanssa, mikä on otettu kouluissa vastaan positiivisesti.

– Liikunnanopettajat ovat iloisia yhteistyöstä, sillä se helpottaa heidän työtaakkaansa oppilaiden liikunta-aktiivisuuden tukemisessa. On selvää, että oppilaat, jotka tarvitsevat tsemppiä liikuntaharrastusten kanssa, eivät aina saa riittävää tukea pelkistä liikuntatunneista.

Liikuntamotivaattorit voivat esimerkiksi vierailla liikuntatunneilla kertomassa toiminnastaan. Liikuntamotivaattorille ohjautuminen voi tapahtua myös terveydenhoitajan kannustuksella

Move!-polku tukee oppilaiden hyvinvointia

Tampereen Move!-polkua kehitetään kovaa vauhtia, ja tarkoituksena on luoda malli, joka tukee oppilaiden hyvinvointia tasapuolisesti kaikissa Tampereen kouluissa. Uudessa mallissa halutaan tehdä Move!-mittauksista helposti lähestyttävämpiä, jotta ne eivät jännittäisi lapsia ja nuoria niin paljon. Move!-mittausten avulla oppilaat saavat tietoa omasta fyysisestä kunnostaan.

– Move!-polkua kehitetään niin, että mittaukset olisivat tasapuolisen toimivia kaikkialla, ja että oppilailla olisi tasavertainen mahdollisuus osallistua tarvittaessa esimerkiksi liikuntaneuvontaan, Urvikko selventää.

Move!-polkua kehitetään yhteistyössä liikunta- ja nuorisopalveluiden sekä hyvinvointialueen kanssa. Mittaukset on tarkoitus toteuttaa kahdessa vaiheessa; keväällä tutustumistunneilla ja syksyisin Move!-mittausasemilla. Urvikko painottaa, että tavoitteena on rakentaa myös selkeä polku esimerkiksi terveydenhoitajan ja liikuntaneuvonnan välillä, jotta oppilaat saisivat tukea yksilöllisesti heidän tarpeidensa mukaan.

Tampereen Move

Lupa liikkua, lupa harrastaa – Tampereen oma konsepti

Lupa liikkua, lupa harrastaa -kokonaisuus kokoaa yhteen Tampereen kaupungin liikunta- ja harrastustoimintaa saman sateenvarjon alle. Sateenvarjon alla on useita toimintoja, kuten Liikkuva koulu, Move!, Harrastamisen Suomen malli sekä kaupungin omat liikuttamishankkeet.

– Tampereella poikkeuksellista on se, että eri projektit toimivat saumattomasti yhdessä ja luovat lapsille ja nuorille yhden yhtenäisen palvelukokonaisuuden, Urvikko korostaa.

Yhteisellä konseptilla vältytään riskiltä, että erilaiset toiminnat olisivat irrallisia toisistaan. Lupa liikkua, lupa harrastaa -kokonaisuuden ansiosta projektien välinen yhteistyö on Tampereella sujuvaa ja liikunta- ja harrastusmahdollisuudet saadaan monipuolisesti lasten ja nuorten käyttöön.

– Tampereella olemme onnistuneet luomaan poikkihallinnollisen yhteistyön, jossa nuorten hyvinvointi ja liikkuminen ovat etusijalla.

Tampereen liikuntamotivaattoritoiminta ja Lupa liikkua, lupa harrastaa -kokonaisuus tarjoavat esimerkin siitä, miten liikuntaa ja hyvinvointia voidaan edistää lasten ja nuorten arjessa koulujen ja muiden palveluiden yhteistyöllä.

Lisätietoja

Annika Urvikko
Kehittäjäopettaja
annika.urvikko@tampere.fi

Lue aiemmat Move!-artikkelimme!

  • Hämeenlinnassa oppilaiden hyvinvointia ja Move!-polkua edistetään yhteistyöllä (Lue tästä)
  • KouluPT kannustaa lasten ja nuorten hyvinvointiin Jyväskylässä – toimintamalli tukee myös Move!-mittauksia (Lue tästä)
  • Move!-tulokset ohjaavat koulu-PT:n luokse Ylöjärvellä (Lue tästä)
  • Kouvolan uusi Move!-toimintamalli on moniammatillisuuden taidonnäyte (Lue tästä)
  • Sastamalassa Move!-mittauksia ei tarvitse enää jännittää (Lue tästä)

Lapset juoksevat koulun kentällä.