Tiedetorstai 2024 – tutkimuksesta käytäntöön
1. Toiminnallisten menetelmien hyödyntäminen
Liikkuvan koulun henkilöstökyselyn mukaan vain 29% opettajista hyödyntää toiminnallisia menetelmiä kaikilla tai useimmilla tunneilla. 67 % opettajista hyödyntää toiminnallisia menetelmiä joillakin tunneilla.
Kuuntele Liikkuva ja oppiva podcastin 3. jakso toiminnallisesta oppimisesta. Miten liikettä voi lisätä helposti ja hauskasti oppitunneille? Millaista tutkimusdataa toiminnallisen oppimisen takaa löytyy?
2. Istumisjaksojen keskeytys oppitunneilla
Vain 32% kouluista on sopinut käytännöistä, joilla istumisjaksot katkaistaan oppitunneilla (Lähde: Liikkuvan koulun Seuranta-Virveli 2023-2024). Liikettä voidaan lisätä oppitunneille esimerkiksi katkaisemalla istumista erilaisilla työasennoilla, taukojumpalla tai integroimalla liikuntaa opetettavaan aiheeseen.
Kokeile hauskoja Sisu-taukoja oppituntien tauottamiseen. Sisu-taukovideoita voi näyttää oppilaille kesken oppitunnin, kun pieni liikunnallinen tauko on paikallaan.
3. Liikkuva koulu -vuosikello
Liikkuvan koulun henkilöstökyselyn mukaan 62 % kouluista ei ole vielä laatinut Liikkuva koulu -vuosikelloa. Liikkumisen vuosikello auttaa toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa sekä helpottaa pitkäjänteistä suunnittelua.
Rakentakaa teidän koulun oma vuosikello hyödyntämällä Liikkuvan koulun mallia.
Liikkuvan koulun vuosikellomalli
4. Koulupihan tulisi olla innostava ja monipuolinen
Lapset viettävät välitunnilla tuhansia tunteja peruskoulun aikana ja suuri osa sosiaalisesta kanssakäymisestä sekä fyysisestä aktiivisuudesta tapahtuu koulupihoilla – ei ole samantekevää, millaisessa ympäristössä tämä aika vietetään.
Hyvän koulupihan tulisi olla innostava, riittävän tilava, monipuolinen ja muunneltava. Pihojen viihtyvyyteen vaikuttaa mm. kaikki materiaalit, pinnat, erilaiset muodot, kasvillisuus ja rakenteet. Pihoilla olisi myös hyvä olla leikkimiseen ja liikuntaan kannustavia välineitä, jotka edistävät fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, fyysistä aktiivisuutta ja monipuolisia motorisia taitoja sekä tarjoavat myönteisiä kokemuksia fyysisesti aktiivisesta toiminnasta.
Käy tutustumassa aktivoiviin ja hyvinvointia edistäviin pihasuunnitteluideoihin Aktiivinen oppimisympäristö -sivustolla.