Tiistain rinnakkaissessiot
Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin tiistain 1.4. rinnakkaissessiot.
Voit valita omaan seminaariohjelmaasi yhden työpajan/luennon yhdestä rinnakkaissessiosta.
Rinnakkaissessio 1 klo 13.45-14.25
Miten edistää tekoälyn avulla Liikkuva koulu/opiskelu -ideologiaa?
Hannu Moilanen
- Alakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia tukea ja kehittää oppilaitoksenne Liikkuva koulu/opiskelu -ideologiaa luomalla innovatiivisia ratkaisuja, jotka voivat lisätä oppilaiden liikkumista ja hyvinvointia kouluympäristössä sekä tuoda opetukseen mielekkyyttä. Esitys esittelee konkreettisia tapoja, joilla tekoäly voi edistää liikettä ja aktiivisuutta esimerkiksi oppituntien suunnittelussa, oppilastiedon analysoinnissa ja yksilöllisten liikuntaratkaisujen tarjoamisessa. Lisäksi pohditaan tekoälyn roo
Lue lisääKunkkupallo on hauska liikunnallinen pihapeli kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille välitunneille ja vapaa-ajalle. Opettelemme toiminnallisessa työpajassa pelaamaan kunkkupalloa. Pajan jälkeen pystyt opettamaan hauskan pelin muille omassa yhteisössäsi. Kunkkupallo on innostava matalan kynnyksen, liikunnallinen ja inklusiivinen peli. Peliä voi pelata esim. alakoulussa kaikki luokkatasot yhdessä, koska taitoelementti ei korostu liikaa. Säännöissä on selkeät ja helposti omaksuttavat mallit esi
Lue lisääSumeneeko ajatus? Toiminnallisempi opiskelu freesaa!
Liikunnan aluejärjestöt
- Korkeakoulu
- Toinen aste
Oppituntien ei tarvitse olla pelkkää istumista toisellakaan asteella. Toiminnallisempi opiskelu freesaa, parantaa viihtyvyyttä ja auttaa oppimisessa. Tässä työpajassa saat maistiaisen Liikunnan aluejärjestöjen uudesta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on antaa perusteluja aktiivisuuteen ja vinkkejä liikkeen lisäämiseen oppitunneilla. Hannu Moilasen rakentama kokonaisuus koostuu kolmesta 45 min. työpajasta, joista seminaarissa esitellään kooste.
Lue lisääPakopelin soveltaminen koulussa
Juha-Matti Matilainen / JM Sport
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa pelataan koulumaailmaan sovellettavissa olevaa pakopeliä sekä käydään yhdessä läpi periaatteita, joiden avulla jokainen voi työpajan jälkeen itse järjestää oman pakopelinsä omalla luokalleen, opetusryhmälleen tai vaikka tyhy-mielessä henkilökunnalleen. Pakopelin tehtäviä soveltamalla on mahdollista saada oppilaita liikkumaan sekä opiskelemaan haluttuja tietoja toiminnallisen oppimisen periaatteilla.
Lue lisääTyöpajassa tarkastellaan toiminnallista pedagogiikkaa liikepedagogiikan näkökulmasta. Työpaja on suunnattu aloittelijoille, jotka toimivat opettajina tai ohjaajina erityisesti korkea-asteella tai toisella asteella. Osallistujana pääset rakentamaan osaamistasi yhdessä muiden kanssa sekä jakamaan ja parastamaan liikepedagogisia ratkaisuja arkeesi.
Lue lisääTytöt mukaan liikkumaan
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto (SAKU ry)
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
SAKU ry:n tytöt liikkeelle -hankkeessa on etsitty vastauksia kysymykseen mikä saisi ammattiin opiskelevat tytöt liikkumaan enemmän. Osallistavassa luennossa esitellään hankkeen tuloksia: Tyttöjen kokemia liikkumisen esteitä, toiveita ja motivoivia tekijöitä. Myös osallistujat pääsevät jakamaan omia ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Aihe sopii kaikille nuorten tai nuorten aikuisten parissa työskenteleville.
Lue lisääLiikkuminen ja vuorovaikutus: Kuinka samanaikaisesti edistää lasten liikkumista ja lasten vertaisvuorovaikutus-suhteita?
SchoolWell – kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu
- Alakoulu
- Yläkoulu
Työpaja on suunnattu opettajille ja valmentajille, jotka haluavat tukea lasten vuorovaikutustaitojen ja liikkumisen kehittymistä samanaikaisesti. Esittelemme käytännönläheisiä toimintatapoja, kuten osallistavia ja yhteistoiminnallisia ryhmä- ja paritehtäviä, jotka edistävät vertaisvuorovaikutusta liikkumisen yhteydessä. Käsittelemme myös parien ja ryhmien muodostamista, palautteen antamista, roolien jakamista ja tehtävien suunnittelua, joiden avulla voidaan tukea lasten vuorovaikutusta, liikkumi
Lue lisääTyöpaja pohjautuu Jukka Itkosen Laulavat lenkkitossut -runokirjaan. Runot on sidottu alakoulun suomenkielen oppisisältöihin ja niissä käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Työpajassa käytetyt menetelmät voidaan soveltaa miltei kaikkiin oppiaineisiin 1.-9. -luokille.
Lue lisääTyöpajassa harjoitellaan kehorytmejä eli tehdään rytmejä askeltamalla ja taputtamalla eri kehonosia. Rytmejä yhdistetään myös liikkeeseen. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse, sillä voit valita rytmeistä helpomman tai haastavamman vaihtoehdon.
Lue lisääKia Lehmuskoski on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kian tanssitunnilla voit jättää omat arjen murheet pukuhuoneeseen ja nauttia tanssin riemusta omaa hyvinvointiasi lisäten. Kia ohjaa cha cha-tunnin rinnakkaissessiossa 1, sambaa rinnakkaissessiossa 2 ja salsaa iltaliikuntana klo 17.
Lue lisääPainutaan pihalle
Mari Parikka-Nihti
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
- Toiminnallinen
- Ulkona
Pihat, puistot ja lähimetsät tarjoavat mitä mainioimmin mahdollisuuden liikkumiseen, oppimiseen, levottomuuden purkuun sekä muun muassa yhteisöllisyyden vahvistumiseen. Työpajassa saat vinkkejä ulkona oppimiseen ja tutustut pedagogisten pihapelien mahdollisuuksiin.
Lue lisääPuheenvuorossa esitellään Opetushallituksen Lukeva varhaiskasvatus -ohjelman tarjontaa, joka lisää tietoa lukutaidon valmiuksien kehittämisestä varhaiskasvatuksessa. Ohjelma tarjoaa materiaaleja yhteistyöhön huoltajien ja kirjaston kanssa, työkaluja lukutaitotyön suunnitteluun ja seurantaan sekä vinkkejä kirjojen pedagogiseen käyttöön varhaiskasvatuksessa. Kaikki toiminta on maksutonta ja materiaalit on saatavilla ruotsiksikin. Puheenvuorossa esitellään myös esimerkiksi uudet innostavat ja toimi
Lue lisääRope Skipping ulkoliikuntana
Suomen Voimisteluliitto ja Rope skipping Helsinki
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
- Ulkona
Rope Skipping sopii koko liikuntatunnin ohjelmaksi, lämmittelyksi tai välituntiohjelmaksi. Tule hakemaan ulkoliikuntaa vinkkejä niin leikeistä kuin taitoa kehittävistä hyppyharjoitteista. Rinnakkaissessio 1 (klo 13:45-14:25) on suunnattu peruskoulussa toimiville ja rinnakkaissessio 2 (klo 15.15-15:45) on suunnattu opiskelijoiden liikuttamisesta vastaaville.
Lue lisääRakennetun ympäristön vaikutus koulu- ja opiskelumatkoihin
Helsingin kaupunki
- Alakoulu
- Johtajille
- Toinen aste
- Yläkoulu
Luennolla käsitellään sitä, miten rakennettu ympäristö vaikuttaa kävellen ja pyörällä tehtyjen koulu- ja opiskelumatkojen koettuun turvallisuuteen, houkuttelevuuteen ja lopulta kulkutapavalintaan. Koulujen lähiympäristön yhdyskuntarakenteella ja liikennejärjestelyillä on kestäviin kulkutapavalintoihin merkittävä vaikutus. Rakennetun ympäristön lisäksi käsitellään sitä, millainen rooli kouluilla ja kunnilla on kestävien kulkutapojen kasvussa.
Lue lisääLiikkuvatko kaikki? – Yhteisiä keinoja vähän liikkuvien lasten tukemiseen
Anssi Saiha
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Työpaja keskittyy vähän liikkuvien lasten tunnistamiseen ja tukemiseen varhaiskasvatuksessa. Pohdimme, miksi toimivia ja selkeitä toimintamalleja tarvitaan ja miten yksikön toimintakulttuuri voi tukea vähän liikkuvien lasten hyvinvointia ja liikkumisen lisäämistä. Työpajassa pureudutaan yleisiin haasteisiin lasten liikkumisessa ja käsitellään syitä, jotka voivat estää lasta liikkumasta. Lisäksi käymme läpi konkreettisia toimintatapoja tilanteisiin, joissa vähän liikkuva lapsi havaitaan: Miten ha
Lue lisääYhteisöllinen opiskeluhuolto ja liikkumisen edistäminen
Mia Vartiainen, Opetushallitus
- Ammatillinen koulutus
- Johtajille
- Lukio
- Toinen aste
Työpajan teemana on yhteisöllinen opiskeluhuolto ja liikkumisen edistäminen. Opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa on meidän kaikkien yhteinen asia. Liikkuminen ja liikunta tukee kokonaisvaltaisesti opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia, joka puolestaan edistää oppimista ja työssä jaksamista. Opiskeluhuoltotyö sekä opetuksen ja ohjauksen toteutustavat ovat merkittävässä roolissa liikkumisen lisääjinä. Liikunnan ja liikkumisen olisi hyvä nä
Lue lisääRinnakkaissessio 2 klo 15.15-15.55
Kunkkupallo on hauska liikunnallinen pihapeli kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille välitunneille ja vapaa-ajalle. Opettelemme toiminnallisessa työpajassa pelaamaan kunkkupalloa. Pajan jälkeen pystyt opettamaan hauskan pelin muille omassa yhteisössäsi. Kunkkupallo on innostava matalan kynnyksen, liikunnallinen ja inklusiivinen peli. Peliä voi pelata esim. alakoulussa kaikki luokkatasot yhdessä, koska taitoelementti ei korostu liikaa. Säännöissä on selkeät ja helposti omaksuttavat mallit esi
Lue lisääTerävyyttä opetukseen – hyvinvointiteot oppimisen perustana
Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu – LIIKKEELLÄ
- Korkeakoulu
- Lukio
- Toinen aste
Tässä osallistavassa tuokiossa syvennetään osaamista ja kokemusta oppimistoiminnan pedagogisista ratkaisuista ja työkaluista, joilla vahvistetaan opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Pedagogiset hyvinvointiteot on luotu yhteiskehittäen opettajien ja opiskelijoiden kanssa huomioiden oppijoiden moninaisuus sekä toiminnan saavutettavuus. Tule nappaamaan ideat, innostavat ja inspiroivat esimerkit miten vauhdittaa oppilaitosyhteisöäsi kohti liikettä ja aktiivisempaa arkea.
Lue lisääRope Skipping ulkoliikuntana
Suomen Voimisteluliitto ja Rope skipping Helsinki
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
- Ulkona
Rope Skipping sopii koko liikuntatunnin ohjelmaksi, lämmittelyksi tai välituntiohjelmaksi. Tule hakemaan ulkoliikuntaa vinkkejä niin leikeistä kuin taitoa kehittävistä hyppyharjoitteista. Rinnakkaissessio 1 (klo 13:45-14:25) on suunnattu peruskoulussa toimiville ja rinnakkaissessio 2 (klo 15.15-15:45) on suunnattu opiskelijoiden liikuttamisesta vastaaville.
Lue lisääMiten suomalaislapset ja -nuoret liikkuvat
Sami Kokko, professori, Jyväskylän yliopisto
- Alakoulu
- Yläkoulu
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa, LIITU-tutkimus on kartoittanut lasten ja nuorten liikkumista vuodesta 2014 alkaen. Uusin aineisto on vuodelta 2024. Luennolla käydään läpi lasten ja nuorten liikkumisen nykytila. Ja vastataan muun muassa seuraaviin kysymyksiin. Kuinka moni lapsista ja nuorista liikkuu riittävästi? Missä ja miten liikutaan? Lopuksi pohditaan, mikä on koulu rooli lasten ja nuorten liikuntakasvatuksessa?
Lue lisääPakopelin soveltaminen koulussa
Juha-Matti Matilainen / JM Sport
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa pelataan koulumaailmaan sovellettavissa olevaa pakopeliä sekä käydään yhdessä läpi periaatteita, joiden avulla jokainen voi työpajan jälkeen itse järjestää oman pakopelinsä omalla luokalleen, opetusryhmälleen tai vaikka tyhy-mielessä henkilökunnalleen. Pakopelin tehtäviä soveltamalla on mahdollista saada oppilaita liikkumaan sekä opiskelemaan haluttuja tietoja toiminnallisen oppimisen periaatteilla.
Lue lisääTyöpaja pohjautuu Jukka Itkosen Laulavat lenkkitossut -runokirjaan. Runot on sidottu alakoulun suomenkielen oppisisältöihin ja niissä käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Työpajassa käytetyt menetelmät voidaan soveltaa miltei kaikkiin oppiaineisiin 1.-9. -luokille.
Lue lisääLiikkuminen osana kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulua
SchoolWell – kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu
- Alakoulu
- Yläkoulu
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu (SchoolWell) -hankkeessa tavoitteena on vaikuttaa suomalaisen peruskoulun ytimeen, arkiseen pedagogiseen toimintaan, ja luoda yhdessä lasten, nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien aikuisten kanssa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oppimista tukevia ratkaisuja. Miten liikkuminen saadaan osaksi koulujen kokonaisvaltaisia hyvinvointia tukevia ratkaisuja kestävästi ja vaikuttavasti? Näistä tutkimukseen perustuvista sosio-pedagogisista ratkaisuista keskustele
Lue lisääSumeneeko ajatus? Toiminnallisempi opiskelu freesaa!
Liikunnan aluejärjestöt
- Korkeakoulu
- Toinen aste
Oppituntien ei tarvitse olla pelkkää istumista toisellakaan asteella. Toiminnallisempi opiskelu freesaa, parantaa viihtyvyyttä ja auttaa oppimisessa. Tässä työpajassa saat maistiaisen Liikunnan aluejärjestöjen uudesta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on antaa perusteluja aktiivisuuteen ja vinkkejä liikkeen lisäämiseen oppitunneilla. Hannu Moilasen rakentama kokonaisuus koostuu kolmesta 45 min. työpajasta, joista seminaarissa esitellään kooste.
Lue lisääTyöpajassa kuulet miten toisen asteen ammatillinen oppilaitos Sedu hyödyntää yhteisöllisen opiskeluhuollon työryhmässä Liikkuvan opiskelun nykytilan arviointia ja Sedun opiskeluhyvinvoinnin vuosikelloa. Lisäksi sinut johdatellaan mm. ihmekysymyksen kautta yhteisöllisen opiskeluhuollon tulevaisuusmielikuviin. Toteutustapa: Luento, milelikuvaharjoitus ja keskustelua Soveltuvuus: Kaikille toisen asteen yhteisöllisestä opiskeluhuollosta kiinnostuneille.
Lue lisääPainutaan pihalle
Mari Parikka-Nihti
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
- Toiminnallinen
- Ulkona
Pihat, puistot ja lähimetsät tarjoavat mitä mainioimmin mahdollisuuden liikkumiseen, oppimiseen, levottomuuden purkuun sekä muun muassa yhteisöllisyyden vahvistumiseen. Työpajassa saat vinkkejä ulkona oppimiseen ja tutustut pedagogisten pihapelien mahdollisuuksiin.
Lue lisääKia Lehmuskoski on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kian tanssitunnilla voit jättää omat arjen murheet pukuhuoneeseen ja nauttia tanssin riemusta omaa hyvinvointiasi lisäten. Kia ohjaa cha cha-tunnin rinnakkaissessiossa 1, sambaa rinnakkaissessiossa 2 ja salsaa iltaliikuntana klo 17.
Lue lisääTyöpajassa harjoitellaan kehorytmejä eli tehdään rytmejä askeltamalla ja taputtamalla eri kehonosia. Rytmejä yhdistetään myös liikkeeseen. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse, sillä voit valita rytmeistä helpomman tai haastavamman vaihtoehdon.
Lue lisääTervetuloa kuulemaan Liikkuvan koulun 15 vuoden matkasta eri puolelta Suomea. Puheenvuorossa toimijat kertovat omat ikimuistoisimmat hetket, parhaat opit, suurimmat onnistumiset sekä unohtumattomimmat haasteet Liikkuvan koulun parissa ja jakavat ajatuksia myös tulevaan.
Lue lisääLuontevasti liikkeessä – arjen aktiivinen toimintakulttuuri ja sen rakentaminen
Anssi Saiha
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Tämä työpaja tarjoaa konkreettisia ideoita ja toimintamalleja, joilla liikkuminen voi sulautua osaksi kiireistä arkea varhaiskasvatuksessa. Keskitymme siihen, miten liikkumista voidaan edistää luomalla liikkumismyönteisen toimintakulttuurin, joka tukee niin lasten kuin aikuistenkin aktiivisuutta. Työpaja vastaa kysymyksiin: Mitkä tekijät mahdollistavat liikkumisen kiireisessä arjessa? Kuinka aikuiset voivat innostaa ja kannustaa lapsia liikkumaan? Miten ympäristöt ja tilat saadaan tukemaan akti
Lue lisääÄlä tyydy tylsyyteen – mielekäs piha on täynnä leikin paikkoja
Kirkkonummen kunta
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Millainen voisi olla mielekäs piha, jossa lapsilla on tilaa ja mahdollisuuksia liikkua ja leikkiä, tutkia ja touhuta? Miten turvallisuus otetaan huomioon, kun väliaita isojen ja pienten pihan väliltä poistetaan ja toimintakulttuuri muuttuu? Tervetuloa kurkistamaan Kirkkonummen luonnonmukaisiin ja liikunnallisiin päiväkotipihoihin. Voit tutustua pihoihin ennakkoon täältä: https://players.icareus.com/kirkkonummi/embed/vod/317056789/254766756
Lue lisää