Emma & Elias, Eloisa ikä, Liikkuva koulu ja Voimaa vanhuuteen -ohjelma haastavat järjestöt, koulut, päiväkodit, nuorisotoimet ja palvelutalot järjestämään Yhdessä ilman ikärajaa -tapahtumia Suomi 100 -juhlavuoden vanhustenviikkona 2.–8.10.2017. Tavoitteena on suunnitella kevyesti ja toteuttaa ennakkoluulottomasti pieniä arjen kohtaamisia, jotka lisäävät ylisukupolvista toimintaa, erilaisuuden ymmärtämistä ja asuinalueiden yhteisöllisyyttä.

Ilmoita oma tapahtumasi

Oman tapahtuman voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella.

Kaikki Yhdessä ilman ikärajaa -tapahtumat löytyvät täältä.

Kaikkien syyskuun loppuun mennessä tapahtumansa ilmoittaneiden kesken arvotaan viisi palkintopakettia. Palkintoina muun muassa jumppapalloja, arjen apuvälineitä ja Lintsin lippuja!

Arvonnassa onni suosi seuraavia tapahtumia:

• Pyörätuolikulkue, Askola
  • Isovanhempien kanssa liikkeelle, Mikkeli
  • Elämänkaarijuhla, Joutsa
  • Lähellä-ulkoilupäivä Kaken laavulla, Vantaa
  • Kivelän historia tutuksi, Helsinki

Palkintoja voittaneisiin ollaan yhteydessä palkintopaketin toimittamisesta henkilökohtaisesti.

Materiaalit

Yhdessä ilman ikärajaa -esite (pdf)

Brochyren Tillsammans utan ålderskrens (pdf)

Ideoita toteutukseen

Nuorten ja ikäihmisten yhteinen ulkoilupäivä

Helsingissä ysiluokkaiset ulkoilivat yhdessä palvelukeskuksen asukkaiden kanssa:

Karakallion koulussa toteutettiin yhteinen ulkoiluhetki Hopeakotkan palvelutalon asukkaiden kanssa. Senioreiden kanssa kävi kävelyllä koulun 9. luokan valinnaisliikuntaryhmä. Mukana oli noin 30 oppilasta, tyttöjä ja poikia. Oppilaita informoitiin etukäteen tulevasta tapahtumasta ja oppilaat suhtautuivat asiaan uteliaan myönteisesti. Lue kuvaus ulkoiluhetkestä Liikkuvan koulun verkkosivujen Ideat-osiosta.

Marttojen työpaja

Ysiluokkalaiset ja ikäihmiset kokeilivat yhdessä vanhan ajan puhdistusvinkkejä Marttojen työpajassa Helsingissä.

Ulkoillaan yhdessä

Ikäinstituutti kutsuu koululaisia ulkoilemaan yhdessä tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Järjestäkää luokan kanssa yhteinen ulkoilutapahtuma tai sopikaa yhteinen kävelyhetki läheisen palvelutalon kanssa.

Lisätietoa Voimaa vanhuuteen -ohjelman verkkosivuilla

Aikamatkalla

Aikamatkalla-hanke tarjoaa lapsille, perheille, isovanhemmille ja varhaiskasvattajille erilaisia työpajoja, joiden ideana on vahvistaa osallistujien juuria ja identiteettiä. Aikamatkalla voidaan esimerkiksi askarrella omille muistoille Aikamatkarasia tai valmistaa suvun vanhoista tekstiileistä Aikamatkakaveri-pehmolelu. Ebeneser-säätiön hanke kuuluu STEAn rahoittamaan Emma & Elias -avustusohjelmaan.

Lisätietoa:
www.aikamatkalla.fi
Aikamatkalla-juttu Lapsen Maailma -lehdessä.

Välitä-musiikkivideo

Oulussa ikäihmiset ja alakoululaiset yhdistivät voimansa Välitä-kuorossa. Välitä-musiikkivideo on tehty yhteistyössä Oulun Seudun Muistiyhdistyksen, Kiiminkijoen koulun ja Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulun kanssa. Videoprojektin taustalla on STEAn avustusohjelmat Emma & Elias sekä Eloisa Ikä.

Juttu musiikkivideon synnystä Mediaoulu.fi:ssä

Sata laulua – ilman ikärajaa

ITLA – Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö tuottanut sähköisen Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta -aineiston yläkoulujen käyttöön sekä lahjoittanut kaikille yläkoululaisille laulukirja Satumaa vai Paratiisi. Lauluja Suomesta. Nyt on mainio tilaisuus käyttää lauluaineistoa ja lähteä laulamaan vaikkapa läheiselle vanhustentalolle tai kutsua isovanhemmat koululle laulamaan eri vuosikymmenten hittejä. Aineistossa on laulujen lisäksi paljon vinkkejä myös muuhun yhteiseen tekemiseen.

Lue lisää Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta -materiaalipaketista Suomi 100 -sivustolta.

Kirjoita voimauttava kirje

Tampereen Setlementti ry kerää vapaaehtoisten kirjoittamia voimauttavia kirjeitä, joiden tarkoituksena on ilahduttaa vastaanottajia. Kirjeiden toivotaan olevan kirjoittajansa näköisiä. Yhdistys lukee kirjeet ja toimittaa ne mm. yksinäisille kotona asuville vanhuksille yhteistyötahojensa kautta. Toiminta on kehitetty Aika parantaa -verkostossa pääkaupunkiseudulla 2014.

Lisätietoa:

Koulumummit ja kouluvaarit -toiminta

Vierumäen koululla Vantaalla vapaaehtoiset koulumummit ja -vaarit osallistuvat lasten koulupäivään luoden välittävää ilmapiiriä. Koulumummien ja -vaarien tehtävänä on huomioida lapsia ja olla apuna koulutöissä. Toiminnan tavoitteena on tuoda sukupolvet lähemmäs toisiaan.

Lisätietoa toiminnasta 4V-hankkeen verkkosivuilla.

Terhokerhot

Terhokerhoissa lapset ja eläkeläiset viettävät kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien. Terhokerhojen taustalla oli Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) hanke, jonka toteutuksesta vastasivat Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Punainen Risti.

Lisätietoa Terhokerhojen verkkosivuilla
Nappaa leikkivinkit talteen!

Siskot ja simot

Siskot ja simot -yhteisö järjestää pop up -vapaaehtoistoimintaa esimerkiksi palvelutalojen kanssa ja ylisukupolvisia kohtaamisia.

Juttu toiminnasta Helsingin Sanomissa

www.siskotjasimot.fi

Muruset-nettimummola tuo sukupolvet yhteen

Eläkeliiton ja EHYT ry:n yhteistyöprojekti LähiVerkko on kouluttanut vapaaehtoisia verkkoisovanhempia, joiden tehtävänä on jutella netissä lasten ja nuorten kanssa. Nettimummolatoiminta on suunnattu pääasiassa alakouluikäisille. Muruset.fi-sivulta löytyy Murusten kalenteri, josta voi tarkistaa, milloin Muruset ovat seuraavan kerran paikalla.

Pienperheyhdistyksen Mummila

Pienperheyhdistyksen Mummila on kolmen polven kohtaamispaikka, joka tarjoaa toimintaa lapsille, lapsiperheille ja isovanhemmille. Mummila kouluttaa vapaaehtoisia kummi-isovanhemmiksi yhden vanhemman perheiden lapsille. Kummi-isovanhemmat toimivat kummimummina tai -vaarina yhdelle tai useammalle lapselle. Mummila järjestää myös perinnejuhlia, leikkituokioita sekä retkiä isovanhemmille ja lapsille.

Lisätietoa Mummilasta Pienperheyhdistyksen verkkosivuilla.

Kansainvälisiä esimerkkejä

Päiväkoti vanhainkodissa