Jokainen koulu on tärkeä

Liikkuvassa koulussa on tärkeää

  • oppilaiden osallisuus
  • oppiminen
  • lisää liikettä – vähemmän istumista

Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin lihasvoimin. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan.

Nuoria portaissa

Liikkeelle lähdetään pienten askelten ideologialla nopeasti kokeillen

Pitkän aikavälin tavoitteena on liikuntamyönteinen toimintakulttuuri. Toimintakulttuuria muokkaavat työn perustana olevat arvot, asenteet, periaatteet ja kriteerit. Kyse on siis liikkumisesta ja hyvinvoinnista osana arjen pedagogiikkaa.

Viihtyisämpiä koulupäiviä syntyy tekemällä yhdessä ja ottamalla oppilaat mukaan suunnitteluun, päätöksentekoon ja toimintaan. Vuorovaikutus ja yhteistoiminnallisuus parantavat usein koulun ilmapiiriä, millä on vaikutuksensa myös koulun työrauhaan, oppilaiden sosiaalisiin taitoihin ja oppimiseen.

 

Lapset tekee tehtäviä
”Parasta Liikkuvassa koulussa ovat yhteistyöverkosto ja toiminnan aikana syntyneet paikalliset ja valtakunnalliset kontaktit”

Liikkuva koulu -verkoston toimija

Yhteistyöstä voimaa

Yksi Liikkuvan koulun perusajatuksista on voimien yhdistäminen. Kaikkea ei kannata tehdä yksin vaan miettiä, millaisista yhteistyökumppaneista koulusi tai kuntasi verkosto koostuu tai voisi koostua.

Jokainen koulu ja kunta toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan. Kokemusten jakaminen, vertaistuki ja ideoiden ”parastaminen” ovat tärkeitä tekijöitä oman koulun tai kunnan toimintaa kehittäessä. Yhdessä kehittäminen onnistuu parhaiten sellaisissa avoimissa yhteisöissä, joissa toimijat ovat vapaita tekemään päätöksiä ja valitsemaan omat toimintatapansa ja joissa kehittämistyön jatkuvuus ja onnistuminen perustuu luottamukseen toimijoiden välillä. Kenen kanssa Sinä toivoisit, että yhteistyö Liikkuvan koulu osalta tiivistyy?

Ryhmä lapsia ympyrässä katsoo alaspäin

Liikkuvien koulujen verkosto

Liikkuva koulu -toimintaa on jo Suomen jokaisessa maakunnassa. Kysy lisätietoja ja hae vinkkejä lähialueesi jo toimivista Liikkuvista kouluista! Oman alueesi kouluja voit etsiä kouluhakemistosta.

Aluehallintovirastot yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa järjestävät Liikkuville kouluille ja toiminnasta kiinnostuneille verkostoja ja alueellisia tilaisuuksia. Tilaisuuksissa on mahdollisuus myös tavata oman alueen liikkuvien koulujen edustajia.

Liikkuvien koulujen kuntaverkosto

Monen kunnan Liikkuva koulu -toiminnan vahvuutena on verkostomainen työskentely. Uusien koulujen mukaan lähtemistä ja jo mukana olevien koulujen toiminnan kehittämistä tukee vahvasti koulujen keskinäinen vuorovaikutus. Se tuo kunnan näkökulmasta toiminnalle myös synergiaetuja. Verkostoituneet koulut tukevat toisiaan ja pitävät yllä Liikkuva koulu -prosessia kunnassa.

Keskeistä on, että kunnan eri sektorit saadaan löytämään oma näkökulmansa ja kunnassa on yhteinen koordinaatio, joka yhdistää eri toimijoiden toimenpiteitä Liikkuvan koulun tavoitteiden suunnasta.

Liikkuva koulu -ohjelma koordinoi valtakunnallista Liikkuva koulu -koordinaattoreiden verkostoa. Lisätietoa verkostosta saat Antti Blomilta tai Kirsi Naukkariselta.

Haluatko uusimmat ideat suoraan sähköpostiisi?

Tilaa Liikkuva koulu -uutiskirje

Liikkuva koulu tukityökaluja

Nykytilan arviointi

Työkalu auttaa valitsemaan koulullenne oikeat kehittämiskohteet sekä auttaa kunnan Liikkuva koulu -toiminnan koordinoinnissa.

Työkalu on maksuton rekisteröityneille Liikkuville kouluille.

Lue lisää

Tarkistuslistat

Liikkuvan koulun tarkistuslistat ovat työkaluja, joka auttaa hahmottamaan omaa toimintaa koulun liikunnallisen toimintakulttuurin toteutuksessa sekä työn tukena koulun liikunnallisen toimintakulttuurin johtamisessa ja siihen liittyvässä viestinnässä.

Lue lisää

Oppilaskyselyt

Kyselyn avulla opettaja voi selvittää oman luokkansa oppilaiden koulupäivän aikaista liikkumista sekä oppilaiden näkemyksiä oppituntien aikaisesta liikkumisesta.

Katso lisää