Koululaiset ja opettaja koulun pihalla

Perusopetuksen henkilöstön näkökulmia liikuntaneuvontaan

Perusopetuksen henkilöstöllä voi olla merkittävä rooli palveluketjussa, jossa vähän liikkuvia lapsia ja nuoria ohjataan liikuntapalveluiden pariin. Henkilöstö kokee liikkumisen puheeksi ottamisen pääsääntöisesti luontevaksi, mutta kunnallista ohjausta ja yhteisesti sovittuja pelisääntöjä kaivataan toiminnan tueksi ja kehittämiseksi.

Jamk Arenassa julkaistussa artikkelissa kuvataan henkilöstön näkemyksiä liikuntaneuvontaan sekä siihen liittyviin asioihin heidän omassa työssään. Aineistona on henkilöstöille toteutetut kyselyt, jotka olivat osa Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toiminnan valtakunnallista seurantaa.

Perusopetuksessa liikuntaneuvonta kytkeytyy osaksi Move!-prosesseja

Neljä viidestä (81 %) perusopetuksen parissa työskentelevästä oli sitä mieltä, että liikkumisen puheeksi ottaminen oppilaiden kanssa tuntuu luontevalta. Kyselyyn vastanneista koulujen Liikkuva koulu -vastuuhenkilöistä (n=174) puolet (49 %) kertoi liikkumisen puheeksi ottamisen olleen painopisteenä Liikkuva koulu -toiminnassa kuluneen vuoden aikana.

Peruskouluissa liikuntaneuvonnasta puhutaan erityisesti Move!-prosessin yhteydessä. Move! on viidennen ja kahdeksannen vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen mittaus- ja palautejärjestelmä (www.oph.fi/move). Move!-mittaukset toteutetaan vuosittain ja tulosten perusteella on mahdollista tavoittaa ja tunnistaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia lapsia ja nuoria ja tarjota heille mahdollisuutta liikuntaneuvontaan. Tämä edellyttää yhteisesti sovittuja toimintamalleja.

Näitä asioita esitellään ja pohditaan laajasti Jamk Arenassa julkaistussa artikkelissa.

Kirjoittajat:

Tutkija Katariina Kämppi ja tutkija Katja Rajala
Likes, Jamk