Tervetuloa kuulemaan kahden eri kunnan Tutor-opettaja toimintamallista ja miten niiden avulla voidaan tukea ja edistää liikunnallista toimintakulttuuria kunnassa. Puheenvuorossa kuulet käytännönläheisiä esimerkkejä, miten tutoropettajat voivat inspiroida liikkumisen lisäämisen koulun arjessa niin kollegoita kuin oppilaita. Lisäksi saat vinkkejä ja ideoita, miten lähteä kehittämään vastaavaa mallia omaan kouluusi tai kuntaasi.
Tutoropettajuus – opit ja kopit
Annika Urvikko, Tampere sekä Pia Bryggare ja Annika Lönnroth, Lappeenranta
Rinnakkaissessio 5A
Klo 11.00–11.40
- Alakoulu
- Yläkoulu
Tutustu myös näihin
Tietoisuustaidot ja tietoisen liikkeen harjoitukset luokkahuoneessa
SchoolWell - kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu
- Alakoulu
- Yläkoulu
Esitellään tietoisuustaitojen (mindfulness) perusperiaatteet ja kokeillaan harjoituksia. Säännöllisillä tietoisuustaitoharjoituksilla on positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Erityisesti tietoisen liikkeen harjoitukset tukevat kehotietoisuutta ja niillä voidaan myös tauottaa paikallaan oloa luokassa, säädellä luokan vireystilaa sekä tukea keskittymistä. Työpaja on suunnattu peruskouluikäisten kanssa työtä tekeville. Työpajaan osallistuminen ei vaadi aiempaa tietoa tietoisuustaidoista.
Lue lisääLiikkuvatko kaikki? – Yhteisiä keinoja vähän liikkuvien lasten tukemiseen
Anssi Saiha
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Työpaja keskittyy vähän liikkuvien lasten tunnistamiseen ja tukemiseen varhaiskasvatuksessa. Pohdimme, miksi toimivia ja selkeitä toimintamalleja tarvitaan ja miten yksikön toimintakulttuuri voi tukea vähän liikkuvien lasten hyvinvointia ja liikkumisen lisäämistä. Työpajassa pureudutaan yleisiin haasteisiin lasten liikkumisessa ja käsitellään syitä, jotka voivat estää lasta liikkumasta. Lisäksi käymme läpi konkreettisia toimintatapoja tilanteisiin, joissa vähän liikkuva lapsi havaitaan: Miten ha
Lue lisääMiten edistää tekoälyn avulla Liikkuva koulu/opiskelu -ideologiaa?
Hannu Moilanen
- Alakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia tukea ja kehittää oppilaitoksenne Liikkuva koulu/opiskelu -ideologiaa luomalla innovatiivisia ratkaisuja, jotka voivat lisätä oppilaiden liikkumista ja hyvinvointia kouluympäristössä sekä tuoda opetukseen mielekkyyttä. Esitys esittelee konkreettisia tapoja, joilla tekoäly voi edistää liikettä ja aktiivisuutta esimerkiksi oppituntien suunnittelussa, oppilastiedon analysoinnissa ja yksilöllisten liikuntaratkaisujen tarjoamisessa. Lisäksi pohditaan tekoälyn roo
Lue lisääRakennetun ympäristön vaikutus koulu- ja opiskelumatkoihin
Helsingin kaupunki
- Alakoulu
- Johtajille
- Toinen aste
- Yläkoulu
Luennolla käsitellään sitä, miten rakennettu ympäristö vaikuttaa kävellen ja pyörällä tehtyjen koulu- ja opiskelumatkojen koettuun turvallisuuteen, houkuttelevuuteen ja lopulta kulkutapavalintaan. Koulujen lähiympäristön yhdyskuntarakenteella ja liikennejärjestelyillä on kestäviin kulkutapavalintoihin merkittävä vaikutus. Rakennetun ympäristön lisäksi käsitellään sitä, millainen rooli kouluilla ja kunnilla on kestävien kulkutapojen kasvussa.
Lue lisääVapauta luovuutesi freestyle-jalkapallon parissa
Freestyle Finland
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Freestyle-jalkapallo on laji, joka sopii kaikille – aiempaa jalkapallotaustaa ei tarvita! Työpajassa pääset kokeilemaan hauskoja ja näyttäviä temppuja rennossa ilmapiirissä. Jokainen osallistuja oppii uusia taitoja, joita voi kehittää omassa tahdissa ja jakaa eteenpäin. Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia liikkeen ja luovuuden yhdistämisestä!
Lue lisääTyöpaja pohjautuu Jukka Itkosen Laulavat lenkkitossut -runokirjaan. Runot on sidottu alakoulun suomenkielen oppisisältöihin ja niissä käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Työpajassa käytetyt menetelmät voidaan soveltaa miltei kaikkiin oppiaineisiin 1.-9. -luokille.
Lue lisääLiikkuminen osana kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulua
SchoolWell - kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu
- Alakoulu
- Yläkoulu
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu (SchoolWell) -hankkeessa tavoitteena on vaikuttaa suomalaisen peruskoulun ytimeen, arkiseen pedagogiseen toimintaan, ja luoda yhdessä lasten, nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien aikuisten kanssa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oppimista tukevia ratkaisuja. Miten liikkuminen saadaan osaksi koulujen kokonaisvaltaisia hyvinvointia tukevia ratkaisuja kestävästi ja vaikuttavasti? Näistä tutkimukseen perustuvista sosio-pedagogisista ratkaisuista keskustele
Lue lisääPakopelin soveltaminen koulussa
Juha-Matti Matilainen / JM Sport
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa pelataan koulumaailmaan sovellettavissa olevaa pakopeliä sekä käydään yhdessä läpi periaatteita, joiden avulla jokainen voi työpajan jälkeen itse järjestää oman pakopelinsä omalla luokalleen, opetusryhmälleen tai vaikka tyhy-mielessä henkilökunnalleen. Pakopelin tehtäviä soveltamalla on mahdollista saada oppilaita liikkumaan sekä opiskelemaan haluttuja tietoja toiminnallisen oppimisen periaatteilla.
Lue lisääÄlä tyydy tylsyyteen – mielekäs piha on täynnä leikin paikkoja
Kirkkonummen kunta
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Millainen voisi olla mielekäs piha, jossa lapsilla on tilaa ja mahdollisuuksia liikkua ja leikkiä, tutkia ja touhuta? Miten turvallisuus otetaan huomioon, kun väliaita isojen ja pienten pihan väliltä poistetaan ja toimintakulttuuri muuttuu? Tervetuloa kurkistamaan Kirkkonummen luonnonmukaisiin ja liikunnallisiin päiväkotipihoihin. Voit tutustua pihoihin ennakkoon täältä: https://players.icareus.com/kirkkonummi/embed/vod/317056789/254766756
Lue lisääTytöt mukaan liikkumaan
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto (SAKU ry)
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
SAKU ry:n tytöt liikkeelle -hankkeessa on etsitty vastauksia kysymykseen mikä saisi ammattiin opiskelevat tytöt liikkumaan enemmän. Osallistavassa luennossa esitellään hankkeen tuloksia: Tyttöjen kokemia liikkumisen esteitä, toiveita ja motivoivia tekijöitä. Myös osallistujat pääsevät jakamaan omia ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Aihe sopii kaikille nuorten tai nuorten aikuisten parissa työskenteleville.
Lue lisääLiikunnan soveltaminen konkreettisesti – liikutaan yhdessä vaikka ollaankin erilaisia!
Niko Leppä
- Alakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
- Ulkona
Tehdään liikunnasta kaikkien mahdollisuus! Tässä työpajassa tutustutaan toiminnallisesti helppokäyttöisiin kaikille avoimen liikunnan malleihin ja apukeinoihin, joilla voi rakentaa tavanomaisistakin lajeista kaikille avoimempia. Osallistujalle on tarjolla käteviä käytännön ideoita, mutta myös inspiraatiota omien liikuntasisältöjen jatkokehitykseen. Työpaja soveltuu kaikille hiemankin liikunnan parissa työskenteleville!
Lue lisääPainutaan pihalle
Mari Parikka-Nihti
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
- Toiminnallinen
- Ulkona
Pihat, puistot ja lähimetsät tarjoavat mitä mainioimmin mahdollisuuden liikkumiseen, oppimiseen, levottomuuden purkuun sekä muun muassa yhteisöllisyyden vahvistumiseen. Työpajassa saat vinkkejä ulkona oppimiseen ja tutustut pedagogisten pihapelien mahdollisuuksiin.
Lue lisääTerävyyttä opetukseen – hyvinvointiteot oppimisen perustana
Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu - LIIKKEELLÄ
- Korkeakoulu
- Lukio
- Toinen aste
Tässä osallistavassa tuokiossa syvennetään osaamista ja kokemusta oppimistoiminnan pedagogisista ratkaisuista ja työkaluista, joilla vahvistetaan opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Pedagogiset hyvinvointiteot on luotu yhteiskehittäen opettajien ja opiskelijoiden kanssa huomioiden oppijoiden moninaisuus sekä toiminnan saavutettavuus. Tule nappaamaan ideat, innostavat ja inspiroivat esimerkit miten vauhdittaa oppilaitosyhteisöäsi kohti liikettä ja aktiivisempaa arkea.
Lue lisääLiikkuminen ja vuorovaikutus: Kuinka samanaikaisesti edistää lasten liikkumista ja lasten vertaisvuorovaikutus-suhteita?
SchoolWell - kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu
- Alakoulu
- Yläkoulu
Työpaja on suunnattu opettajille ja valmentajille, jotka haluavat tukea lasten vuorovaikutustaitojen ja liikkumisen kehittymistä samanaikaisesti. Esittelemme käytännönläheisiä toimintatapoja, kuten osallistavia ja yhteistoiminnallisia ryhmä- ja paritehtäviä, jotka edistävät vertaisvuorovaikutusta liikkumisen yhteydessä. Käsittelemme myös parien ja ryhmien muodostamista, palautteen antamista, roolien jakamista ja tehtävien suunnittelua, joiden avulla voidaan tukea lasten vuorovaikutusta, liikkumi
Lue lisääTyöpajassa tarkastellaan toiminnallista pedagogiikkaa liikepedagogiikan näkökulmasta. Työpaja on suunnattu aloittelijoille, jotka toimivat opettajina tai ohjaajina erityisesti korkea-asteella tai toisella asteella. Osallistujana pääset rakentamaan osaamistasi yhdessä muiden kanssa sekä jakamaan ja parastamaan liikepedagogisia ratkaisuja arkeesi.
Lue lisääTervetuloa kuulemaan Liikkuvan koulun 15 vuoden matkasta eri puolelta Suomea. Puheenvuorossa toimijat kertovat omat ikimuistoisimmat hetket, parhaat opit, suurimmat onnistumiset sekä unohtumattomimmat haasteet Liikkuvan koulun parissa ja jakavat ajatuksia myös tulevaan.
Lue lisääKorkeakoululiikunnan tila 2025 ja tuoreimmat ideat sen edistämiseen
Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL)
- Korkeakoulu
- Toinen aste
Mikä on suomalaisen opiskelija- ja korkeakoululiikunnan tilanne vuonna 2025? Tässä sessiossa saat sekä vastauksen tähän kysymykseen että tuoreimmat ideat liikunta-asioiden edistämiseen omassa korkeakouluyhteisössäsi.
Lue lisääLiikemestari – liikkuvuusvälkät alakoulussa
Kirsi Kaipainen, Savonlinnan kaupunki
- Alakoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa esitellään koulumme toimintamalli LIIKEMESTARI-ohjelman toteuttamisesta. Työpajassa tehdään ohjelman liikkuvuusharjoituksia. Yhä useammilla lapsilla liikeradat ovat niin suppeita, ettei perusistunta hyvässä ryhdissä onnistu ja syväkyykkyyn meneminen kantapäät maassa on mahdotonta. Kuperkeikka sattuu ja pelottaa, koska koko takaketju on niin jumissa, ettei selän pyöristäminen onnistu. Liikkuvuusrajoitteista voi siten tulla koko lapsen liikkumista rajoittava tekijä.
Lue lisääDance for Health – tanssien kohti parempaa mielenterveyttä
Folkhälsan
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa kuulet tutkimukseen perustuvasta kustannustehokkaasta tanssimenetelmästä nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Menetelmä on jalkautunut yli 245 kuntaan Ruotsissa, Suomessakin jo noin kymmeneen kuntaan. Menetelmässä korostetaan liikunnan iloa, yhteisöllisyyttä ja suoritusvapautta. Tule itse kokemaan tanssin ilo, aikaisempaa tanssikokemusta ei tarvita. Työpajan kielinä suomi ja ruotsi.
Lue lisääKaikki mukaan – mutta miten?
Essi Nirhamo, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Saara Koskinen, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
- Johtajille
- Korkeakoulu
- Toinen aste
Tarve yhteisöllisyyttä lisäävälle toiminnalle oppilaitoksissa on suuri. Yhä useampi opiskelija kokee yksinäisyyden ja yhteenkuulumattomuuden tunnetta sekä sosiaalista ahdistuneisuutta. Työpajassa avataan, miten yhteisöllisyyttä voidaan edistää oppilaitoksissa toiminnallisuuden ja liikkumisen keinoin. Erityisesti perehdymme siihen, miten toiminnan järjestämisessä voidaan konkreettisesti huomioida opiskelijoiden erilaisia tarpeita ja edistää tosiasiallista yhdenvertaisuutta.
Lue lisääKonkreettisia vinkkejä luokkahuoneeseen, joilla voi tauottaa tekemistä ja virkistää mieltä. Tuokion aikana tasapainoillaan, haastetaan koordinaatiota ja kehitetään voimaa ja liikkuvuutta.
Lue lisääTyöpajassa harjoitellaan kehorytmejä eli tehdään rytmejä askeltamalla ja taputtamalla eri kehonosia. Rytmejä yhdistetään myös liikkeeseen. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse, sillä voit valita rytmeistä helpomman tai haastavamman vaihtoehdon.
Lue lisääTulevaisuustaitojen aika on nyt! Puheenvuorossa kuulet miten lähiluonto oppimisympäristönä tukee tulevaisuustaitojen oppimista, luovuutta, liikkumista ja innovatiivista ajattelua. Puheenvuoro tarjoaa myös hetken omaan hyvinvointiin.
Lue lisääRymykerho on varhaiskasvatukseen kehitetty kokonaisvaltainen liikunta- ja luontopainotteinen menetelmä, joka pyrkii progressiivisesti kehittämään lasten fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia taitoja. Luento sopii etenkin avarakatseisille ja vallankumouksellisille kasvattajille, jotka ovat kiinnostuneita kasvavan ja oppivan ihmisen perustan kehittämisestä seikkailullisella ja rajoja rikkovalla, mutta ennen kaikkea konkreettisella tavalla. Luennon lisäksi suositellaan ulkotyöpajaa (5A/5B).
Lue lisääMaailman hikisin satu
Henry Söderlund, vastaava liikunnanohjaaja, Vaasan kaupungin liikuntapalvelut sekä Sanna Asikainen, kulttuuripedagogi, Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut.
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
- Toiminnallinen
Kulttuuri ja liikunta kohtaavat tässä aloittelijoille sopivassa työpajassa. Maailman hikisin satu -työpajassa hakkeroidaan klassikkosatu, jota tutkitaan erilaisin liikuntaleikein ja draamatekniikoin. Rinnakkaissessio 5A on suunnattu varhaiskasvatukselle (4-6v) ja rinnakkaissessio 5B on suunnattu alakouluille (7-12v)
Lue lisääLähden tutustumaan Savulahden päiväkodin toimintaan ja nappaa mukaasi ideoita ja oivalluksia omaan työhösi. HUOM! Vierailu kestää rinnakkaissessioiden 3 ja 4 ajan. Yhteiskuljetus vierailukohteeseen Paviljongilta klo 9.00 ja paluu takaisin klo 10.45.
Lue lisääKia Lehmuskoski on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kian tanssitunnilla voit jättää omat arjen murheet pukuhuoneeseen ja nauttia tanssin riemusta omaa hyvinvointiasi lisäten. Kia ohjaa cha cha-tunnin rinnakkaissessiossa 1, sambaa rinnakkaissessiossa 2 ja salsaa iltaliikuntana klo 17.
Lue lisääLiikettä ja oivallusta – lasten motoristen taitojen havainnointi ja tukeminen arjessa
Urheiluopistot ry
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
Miksi lasten motoristen perustaitojen kehittäminen on niin tärkeää ja miksi sen tulisi olla jatkuvaa ja systemaattista? Miten jokainen aikuinen voi kehittyä havainnoinnissa ja vaikuttaa taitojen oppimiseen? Urheiluopistojen kokeneet kouluttajat jakavat osaamistaan motoristen taitojen havainnointiin, motoristen oppimisvaikeuksien tunnistamiseen sekä taitojen kehittämiseen osana arjen toimintaympäristöä. Luennolta saat vinkkejä lasten liikkumisen monipuolistamiseen, osallisuuden vahvistamiseen se
Lue lisääLiike ja toiminnallisuus osaksi opetusta
Olga Kilkki, hankekoordinaattori, UKK-instituutti/Smart Moves, Teea Mäkinen, hankekoordinaattori, UKK-insituutti/Smart Moves sekä Saara Koskinen, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu/Liikkuva opiskelu
- Johtajille
- Toinen aste
Liikkumista sisältävä toiminnallinen oppiminen ei edistä pelkästään opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia, vaan myös heidän opiskelukykyään ja oppimista. Toiminnallisuus tuo vaihtelua oppimiseen, ylläpitää opiskeluvireyttä sekä lisää vuorovaikutusta ja hyvää ilmapiiriä. Työpajan tavoitteena on innostaa ja kannustaa opetuksen toiminnallistamiseen sekä tiedon että ideoiden avulla.
Lue lisääOpi liikkuen – tue oppimista varhaisvuosien liikunnassa
Vilma Pikkupeura-Riikilä, Jyväskylän yliopisto
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
Tule innostavaan työpajaan, jossa saat konkreettisia vinkkejä toiminnallisen oppimisen, lasten osallisuuden ja toiminnanohjauksen tukemiseen! Pohdimme oman liikuntakasvattajuuden merkitystä ja kokeilemme liikkeen ja toiminnallisuuden kautta, miltä motoriset haasteet tuntuvat – sekä miten niitä voi tukea arjessa.
Lue lisääKia Lehmuskoski on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kian tanssitunnilla voit jättää omat arjen murheet pukuhuoneeseen ja nauttia tanssin riemusta omaa hyvinvointiasi lisäten. Kia ohjaa cha cha-tunnin rinnakkaissessiossa 1, sambaa rinnakkaissessiossa 2 ja salsaa iltaliikuntana klo 17.
Lue lisääLiikunnan ilo: Kuinka ilo vaikuttaa lapsen liikkumismotivaatioon ja kuinka tukea liikkumisen iloa?
Donna Niemistö
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
Luento on suunniteltu ensisijaisesti varhaiskasvattajille tai opettajille, jotka pohtivat ilon merkitystä liikkumiseen sitouttamisessa. Luennon aikana esitellään ilon merkitys liikkumismotivaatioon ja siitä koettaviin tunteisiin, kuten pätevyyden kokemukseen. Käymme läpi konkreettisia tapoja, miten lapsen liikkumisen iloa voidaan selvittää arjessa. Lisäksi kertaamme toimintatapoja, kuten palautteenantamista ja liikuntatuokioiden suunnittelua ja organisointia, joiden kautta aikuinen voi tukea lap
Lue lisääOpiskelijoiden liikuntaneuvonnan onnistumisen avaimet
Essi Nirhamo, asiantuntija, Likes by Jamk, Kirsti Siekkinen, terveyden edistämisen asiantuntija, Likes by Jamk
- Johtajille
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
Opiskelijoiden liikuntaneuvonnan kehittämisen pohjaksi soveltuvat Liikuntaneuvonnan valtakunnallisten suositusten periaatteet. Mutta mitkä tekijät tukevat liikunta-neuvonnan ja sen palvelupolun onnistumista juuri opiskelijoiden kohderyhmässä? Tässä rinnakkaissessiossa perehdytään opiskelijoiden liikuntaneuvonnan onnistumisen edellytyksiin ja tarkastellaan opiskelijoiden erityispiirteitä liikuntaneuvonnan kohderyhmänä. Sessiossa saat työkaluja esimerkiksi opiskelijoiden tavoittamiseen, palvelupol
Lue lisääLiikuttavat tunteet
Anu Kangasniemi, johtava asiantuntija, Likes by Jamk
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
Työpajassa perehdytään siihen, miten tunteet ja kokemuksellinen välttäminen vaikuttavat liikkumiseen ja liikkumista koskeviin päätöksiin. Lisäksi työpajassa tutustutaan harjoituksiin, joiden avulla liikkumiseen liittyviä tunteita voidaan käsitellä ja hyödyntää osana liikuntaneuvontaa ja -ohjausta. Työpajassa esitellään uusi MieliLiike-malli, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä liikkumisen ja liikunnan avulla.
Lue lisääFyysisesti aktiiviset oppitunnit aineenopetuksessa – Uusimpia tutkimustuloksia ja toimivia käytänteitä oppitunnin toiminnallistamiseen
Heidi Syväoja (FT, LitM), dosentti, vanhempi tutkija, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes, Susanna Takalo (LitT, KM), yliopistonlehtori ja post doc -tutkija, Oulun yliopisto sekä Nina Salmela (FM) lukion lehtori ja väitöskirjatutkija, Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto
- Toinen aste
- Yläkoulu
Tutkitusti oppitunnin aikainen liikkuminen tukee oppimista edistämällä kognitiivista toimintaa, oppimiseen kiinnittymistä ja vireystilaa. Tule kuulemaan uusin tutkimustieto liikkumisen välittömistä vaikutuksista sekä aineenopettajien että opiskelijoiden kokemuksista fyysisesti aktiivisilla oppitunneilla. Saat myös vinkkejä hyväksi koetuista ja toimivista fyysisesti aktiivisista ratkaisuista aineenopetukseen. Tule kokemaan, miten liikkumista sisältävä toiminnallinen tehtävä lisää vuorovaikutusta
Lue lisääTule kuulemaan, miten KouluPT-toiminta on rakennettu Jyväskylässä. Luvassa on tarinoita haasteista ja onnistumisia hankkeen matkalta. Tutustumme luennon aikana seuraaviin teemoihin: osallisuus, liikuntaneuvonnan polku, potilastietojärjestelmä ja yhteistyö hyvinvointialueen kanssa. Saat myös tietoa harrastusohjaajan ja kouluPT:n yhdistelmätehtävästä sekä kuulet, millaisia erityisiä kokemuksia kouluPT:lle on kertynyt erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden rinnalla kulkijana.
Lue lisääYhteistyö lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseksi: Perheiden liikuntaneuvonnan palvelupolku ja neuvontaprosessin kuvaus
Raision kaupunki
- Liikuntaneuvonta
- Varhaiskasvatus
Työpaja keskittyy alle kouluikäisten lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin ja soveltuu kyseisen kohderyhmän parissa työskenteleville. Saat tietoa siitä, miten Raisiossa liikuntapalvelut, lastenneuvola ja varhaiskasvatus tekevät yhteistyötä perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Työpajassa esitellään perheiden liikuntaneuvonnan palvelupolku ja käydään läpi neuvontaprosessin keskeiset vaiheet. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, kuinka voimme yhdessä edistää perheiden hyvinvointia.
Lue lisääLiikunnallisen toimintakulttuurin johtaminen
Sanna Metsälä, apulaisrehtori, Talvisalon koulu, Savonlinnan kaupunki
- Alakoulu
- Johtajille
Tule mukaan kuulemaan, miten Liikkuva koulu, liike, toiminnallisuus ja fyysinen aktiivisuus voidaan luontevasti integroida koulun arkeen. Työpajassa käsitellään vision luomista, henkilöstön ja oppilaiden osallistamista, liikunnan tukemista rakenteiden avulla sekä jatkuvaa kehitystyötä. Esitellään Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteen toimintamalli - vinkkejä ja ideoita hyvinvoivan koulukulttuurin edistämiseen. Työpaja/luento sopii erityisesti rehtoreille ja luokanopettajille.
Lue lisääMove! -vinkkipankki – koululaiselle lisää voimaa, kestävyyttä, nopeutta ja liikkuvuutta
Liikunnan aluejärjestöt
- Alakoulu
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
Työpajassa esitellään liikunnan aluejärjestöjen tuottama videokirjasto, jossa on paljon käytännön harjoitteita, jotka kehittävät Move-mittauksissa mitattavia fyysisen suorituskyvyn osatekijöitä. Harjoitteiden valinnassa on painotettu mielekkyyttä, eri tasoisten oppilaiden huomiointia ja kehittymistä. Harjoitteet antavat vinkkiä liikunnan oppituntien sisällön suunnitteluun ja välituntiliikunnan tehostamiseen sekä kannustavat oppilaita omaehtoisen liikunnan lisäämiseen.
Lue lisääMove!-liikuntaneuvonnan taustatyöt, onnistumiset ja haasteet Oulussa
Sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunki
- Alakoulu
Liikuntaneuvonta aloitettiin Oulun alakouluilla syksyllä 2024. Kerromme toiminnan aloittamisen perusteluista, jotka pohjautuvat Liikkuva koulu -toimintaan ja Move!-valtakunnalliseen hankkeeseen. Lisäksi taustoitetaan, miksi liikuntaneuvonta kohdennettiin alakoululaisille. Jaamme Move!- liikuntaneuvonnan aloitusvuoden onnistumiset sekä toimintaa haastaneet asiat niin käytännön toimissa kuin poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Sisältö sopii erityisesti niille, jotka suunnittelevat tai jo toteutta
Lue lisääTervetuloa tutustumaan Muuramen lukion liikunnalliseen toimintakulttuuriin. Esittelemme koulumme liikunnallisia käytänteitä kuten taukoliikuntaa, liikkavälkkä- ja liikuntatutortoimintaa. Kerromme myös yhteistyöstä mm. urheiluseurojen, yritysten ja opiskeluhuollon kanssa. Ohjelmassa myös toiminnallinen osuus. HUOM! Vierailu kestää rinnakkaissessioiden 3 ja 4 ajan. Yhteiskuljetus vierailukohteeseen Paviljongilta klo 9.00 ja paluu takaisin klo 10.45.
Lue lisääPuheenvuorossa esitellään Opetushallituksen Lukeva varhaiskasvatus -ohjelman tarjontaa, joka lisää tietoa lukutaidon valmiuksien kehittämisestä varhaiskasvatuksessa. Ohjelma tarjoaa materiaaleja yhteistyöhön huoltajien ja kirjaston kanssa, työkaluja lukutaitotyön suunnitteluun ja seurantaan sekä vinkkejä kirjojen pedagogiseen käyttöön varhaiskasvatuksessa. Kaikki toiminta on maksutonta ja materiaalit on saatavilla ruotsiksikin. Puheenvuorossa esitellään myös esimerkiksi uudet innostavat ja toimi
Lue lisääVierailu Keski-Palokan kouluun
Jesse Takala, luokanopettaja, apulaisjohtaja, Samuli Pentinniemi, luokan- ja liikunnanopettaja sekä Jon Salminen, luokan- ja liikunnanopettaja
- Alakoulu
- Johtajille
- Vierailu
Tervetuloa tutustumaan Keski-Palokan koulun liikkuvaan ja aktiiviseen koulukulttuuriin. Esittelemme koulussamme hyviksi ja toimiviksi havaittuja käytänteitä, kuten liikuntaluokan ja liikkuvaksien toimintaa sekä arjen liikkumiseen innostavia ratkaisuja. HUOM! Vierailu kestää rinnakkaissessioiden 3 ja 4 ajan. Yhteiskuljetus vierailukohteeseen Paviljongilta klo 9.00 ja paluu takaisin klo 10.45.
Lue lisääWorkshop with examples of movement during the school day from schools in Stockholm and inspiration of ideas to help schools implement daily movement as part of regular activities. Puheenvuoro pidetään englanniksi.
Lue lisääKunkkupallo on hauska liikunnallinen pihapeli kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille välitunneille ja vapaa-ajalle. Opettelemme toiminnallisessa työpajassa pelaamaan kunkkupalloa. Pajan jälkeen pystyt opettamaan hauskan pelin muille omassa yhteisössäsi. Kunkkupallo on innostava matalan kynnyksen, liikunnallinen ja inklusiivinen peli. Peliä voi pelata esim. alakoulussa kaikki luokkatasot yhdessä, koska taitoelementti ei korostu liikaa. Säännöissä on selkeät ja helposti omaksuttavat mallit esi
Lue lisääRope Skipping ulkoliikuntana
Suomen Voimisteluliitto ja Rope skipping Helsinki
- Alakoulu
- Korkeakoulu
- Toinen aste
- Yläkoulu
- Toiminnallinen
- Ulkona
Rope Skipping sopii koko liikuntatunnin ohjelmaksi, lämmittelyksi tai välituntiohjelmaksi. Tule hakemaan ulkoliikuntaa vinkkejä niin leikeistä kuin taitoa kehittävistä hyppyharjoitteista. Rinnakkaissessio 1 (klo 13:45-14:25) on suunnattu peruskoulussa toimiville ja rinnakkaissessio 2 (klo 15.15-15:45) on suunnattu opiskelijoiden liikuttamisesta vastaaville.
Lue lisääThe benefits of physical activity for children’s cognitive and brain health have been widely studied, showing evidence of enhanced executive control, improved academic performance, and changes in brain structure and function. Based on Professor Hillman's extensive research, including more than 320 scientific journal articles, this presentation delves into the effects of physical activity on the cognitive and brain health of school-aged children. Puheenvuoro pidetään englanniksi.
Lue lisääTyöpajassa kuulet miten toisen asteen ammatillinen oppilaitos Sedu hyödyntää yhteisöllisen opiskeluhuollon työryhmässä Liikkuvan opiskelun nykytilan arviointia ja Sedun opiskeluhyvinvoinnin vuosikelloa. Lisäksi sinut johdatellaan mm. ihmekysymyksen kautta yhteisöllisen opiskeluhuollon tulevaisuusmielikuviin. Toteutustapa: Luento, milelikuvaharjoitus ja keskustelua Soveltuvuus: Kaikille toisen asteen yhteisöllisestä opiskeluhuollosta kiinnostuneille.
Lue lisääHyvä tunnelma lisää hyvinvointia, tuottavuutta, luovuutta ja tehokkuutta. Se saa innostumaan ja työntekijät viihtymään. Huono tunnelma lamaannuttaa, synnyttää turhaa hässäkkää ja saa ihmiset katoamaan. Tunnelma on enemmän kuin kynttilöitä ja hyvää musiikkia - se on konsepti ja kivijalka. Tunnelma tarttuu kuin tauti! Marjon tyyli puhujana on aina yleisöä viihdyttävä ja hän yhdisteleekin mielellään heviin teoriaan keventävää huumoria.
Lue lisääRymyämisen käytäntö
Matti Huuskonen
- Alakoulu
- Alkuopetus
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
- Toiminnallinen
- Ulkona
Rymykerhon toiminnallisissa työpajoissa hypätään suoraan syvään päätyyn ja uppoudutaan yhteiseen seikkailuun kädet (ja kasvotkin) savessa läpi ryteiköiden rymyten samalla toinen toistaan tukien. Työpajat antavat kouriintuntuvia eväitä kokonaisvaltaisemman varhaiskasvatuksen liikunta ja luonto -tuokion toteuttamiseen. Varoitus: vaatteet saattavat rymytessä rähjääntyä! ”Tämä rymykerho oli paras kokemus pitkään aikaan. Sai ihan luvan kanssa möngertää maassa ja heittäytyä mukaan..."
Lue lisääTiedolla johtaminen kuntien soveltavan liikunnan edistämisessä
Liikuntatieteellinen Seura ry
- Alakoulu
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
- Yläkoulu
Esittelemme LTS:n kehittämän tiedolla johtamisen mallin (Sopiva-hanke), mikä tukee poikkihallinnollista yhteistyötä soveltavan liikunnan kehittämiseksi kunnassa. Kempeleen kunta esittelee käytännön tasolla mallin mukaista yhteistyötä liikuntatoimen ja perusopetuksen välillä toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikkumisen edistämiseksi. Luennon sekä keskustelua sisältävä työpaja sopii moniammatillisesta liikkumisen edistämisestä kiinnostuneille ja liikunnasta vastaaville kasvattajille.
Lue lisääKun ei vaan jaksa tai pysty – miten motivoida liikkumiseen, kun elämä haastaa
Terhi Koivumäki
- Kaikille
- Liikuntaneuvonta
Osaanko? Ehdinkö? Kannattaako? Tiedämme, että liikunta kannattaa, mutta aina ”liikunnan ilosanoman” viestiminen ei ole helppoa. Avaan luennossa syitä, jotka voi johtaa liikunnan ilon menettämiseen ja ammattilaisen keinoja motivoida liikuntaan niin, että se huomioi ihmisen elämäntilanteen ja voimavarat. Luennon kokoava teema on eettinen ja vaikuttava liikuntaan motivointi. Luennon käytännön esimerkit perustuvat väitöskirjaa varten haastateltujen vanhempien ajatuksiin.
Lue lisääLuontevasti liikkeessä – arjen aktiivinen toimintakulttuuri ja sen rakentaminen
Anssi Saiha
- Esiopetus
- Johtajille
- Varhaiskasvatus
Tämä työpaja tarjoaa konkreettisia ideoita ja toimintamalleja, joilla liikkuminen voi sulautua osaksi kiireistä arkea varhaiskasvatuksessa. Keskitymme siihen, miten liikkumista voidaan edistää luomalla liikkumismyönteisen toimintakulttuurin, joka tukee niin lasten kuin aikuistenkin aktiivisuutta. Työpaja vastaa kysymyksiin: Mitkä tekijät mahdollistavat liikkumisen kiireisessä arjessa? Kuinka aikuiset voivat innostaa ja kannustaa lapsia liikkumaan? Miten ympäristöt ja tilat saadaan tukemaan akti
Lue lisääLiikkumiseen innostavat kampanjat varhaiskasvatuksessa
Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke sekä Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma
- Esiopetus
- Varhaiskasvatus
Tule kuulemaan varhaiskasvatukseen kehitetyistä liikkumiseen innostavista kampanjoista, esittelyssä Jekku-jänö sekä Arkiseikkailu. Kampanjat ovat maksuttomia ja helppoja toteuttaa valmiin materiaalin avulla. Kampanja-materiaalien avulla liikkuminen ja motoristen taitojen harjoittelu on hauska seikkailu! Työpajassa pääset myös kokeilemaan muutamia käytännön harjoitteita Jekku-jänö-materiaaleista.
Lue lisääMiten suomalaislapset ja -nuoret liikkuvat
Sami Kokko, professori, Jyväskylän yliopisto
- Alakoulu
- Yläkoulu
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa, LIITU-tutkimus on kartoittanut lasten ja nuorten liikkumista vuodesta 2014 alkaen. Uusin aineisto on vuodelta 2024. Luennolla käydään läpi lasten ja nuorten liikkumisen nykytila. Ja vastataan muun muassa seuraaviin kysymyksiin. Kuinka moni lapsista ja nuorista liikkuu riittävästi? Missä ja miten liikutaan? Lopuksi pohditaan, mikä on koulu rooli lasten ja nuorten liikuntakasvatuksessa?
Lue lisääSumeneeko ajatus? Toiminnallisempi opiskelu freesaa!
Liikunnan aluejärjestöt
- Korkeakoulu
- Toinen aste
Oppituntien ei tarvitse olla pelkkää istumista toisellakaan asteella. Toiminnallisempi opiskelu freesaa, parantaa viihtyvyyttä ja auttaa oppimisessa. Tässä työpajassa saat maistiaisen Liikunnan aluejärjestöjen uudesta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on antaa perusteluja aktiivisuuteen ja vinkkejä liikkeen lisäämiseen oppitunneilla. Hannu Moilasen rakentama kokonaisuus koostuu kolmesta 45 min. työpajasta, joista seminaarissa esitellään kooste.
Lue lisääParticipation in physical activity can improve mental health and well-being, but outcomes depend on the type, domain, environment, and delivery method. This presentation offers the latest research evidence and guidance for practitioners to enhance mental health benefits through physical activity. Professor Lubans’ multidisciplinary research primarily focuses on the design, evaluation, and dissemination of school-based physical activity interventions. Much of this work involves collaborations...
Lue lisää• Miksi muutokset herättävät vastarintaa • Miten vastarinnan kanssa kannattaa työskennellä • Aivojen lainalaisuuksia - kuinka houkutella ihmisiä mukaan • Kokeiluista kulttuurinmuutoksiin
Lue lisääYhteisöllinen opiskeluhuolto ja liikkumisen edistäminen
Mia Vartiainen, Opetushallitus
- Ammatillinen koulutus
- Johtajille
- Lukio
- Toinen aste
Työpajan teemana on yhteisöllinen opiskeluhuolto ja liikkumisen edistäminen. Opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa on meidän kaikkien yhteinen asia. Liikkuminen ja liikunta tukee kokonaisvaltaisesti opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia, joka puolestaan edistää oppimista ja työssä jaksamista. Opiskeluhuoltotyö sekä opetuksen ja ohjauksen toteutustavat ovat merkittävässä roolissa liikkumisen lisääjinä. Liikunnan ja liikkumisen olisi hyvä nä
Lue lisää