Syftet med programmet Skolan i rörelse

• aktivare och trivsammare skoldagar - en välmående elev
  • mer fysisk aktivitet - mindre sittande
  • fränmjande av inlärning
  • elevernas delaktighet

I skolorna som har tagit upp programmet tänker man på saker och ting på nya sätt. Man sitter till exempel mindre, stöder inlärningen med aktiva metoder, rör på sig under rasterna och färdas till och från skolan med hjälp av egen muskelstyrka. Varje skola formar på sitt eget sätt skoldagarna så att de innehåller mer motion.

Skoldagarna blir trivsammare på så sätt att man är aktiva tillsammans och tar eleverna med i planeringen, beslutsfattandet, verksamheten och bedömningen i skolan. Växelverkan och gemensam verksamhet förbättrar ofta skolans atmosfär. Det inverkar också på skolans arbetsro och elevernas sociala färdigheter och hur de lär sig.

Kom med!

Kom med på resan genom att registrera er skola som en Skola i rörelse. Ni får hjälp av ett omfattande Skolan i rörelse-stödnätverk, till exempel:

• färdiga materialpaket
  • konkreta ideér för skoldagen
  • verktyg för att planera och värdera verksamheten
  • gemensamma möten
  • information om utbildningar och aktörer som stödjer skolan, allt samlat på en och samma plats.

Skolan i rörelse är regeringens spetsprojekt

Programmet Skolan i rörelse är ett av spetsprojekten inom kompetens och utveckling i regeringsprogrammet för statsminister Juha Sipiläs regering. Enligt regeringens mål "ska programmet Skolan i rörelse utvidgas till ett riksomfattande program som angår alla barn och unga i grundskoleålder".