Mertalan koulun Liikkuva koulu -toiminnan pohjana on koko koulun toimintakulttuurin muutos liikunnallisemmaksi. Toimintakulttuurin muutosta liikunnallisempaan suuntaan toteutetaan monin eri tavoin, joita ovat muun muassa välituntiliikunnan lisääminen ja monipuolistaminen välkkäritoiminnan ja liikuntavälituntien avulla. Liikkuva koulu -toiminta näkyy koulussamme myös koulumatkaliikuntaan kannustamisessa, monipuolisissa liikuntakerhoissa ja liikunnallisessa ilta- ja aamupäivätoiminnassa. Tärkeä osa Liikkuva koulu -toimintaa on myös toiminnallisen oppimisen lisääminen oppiaineissa. Mertalan koulussa Liikkuva koulu -toiminnassa pyritään kehittämään liikunnallista toimintakulttuuria yhteistyössä koko koulun henkilökunnan, huoltajien, oppilaiden ja kolmannen sektoriin, kuten seurojen kanssa.