Liikkuva opiskelu

Ideoita aktiivisempaan opiskelupäivään

Tälle sivulle on kerätty yhteistyökumppaneilta ideoita, jotka on suunnattu erityisesti toisen asteen ja korkeakoulujen aktiivisemman opiskelupäivän kehittämiseksi. Lisää ideoita löytyy Liikkuva koulu -nettisivuston Ideat-osiosta. Voit lähettää omia, hyviksi havaittuja ideoitanne Ideat-sivulta löytyvän Lähetä idea -lomakkeen kautta.

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry

SAKU ry:n sivuilta löytyy runsaasti materiaalia Liikkuva opiskelu -toimintaan liittyen. Esimerkiksi Liikkuva amis -verkkosivuilta löydät vikkejä oman oppilaitoksen fyysisen liikkeen lisäämiseen. SAKU ry on työstänyt ammatillisten koulutuksen järjestäjien työkaluksi työkalupakin, josta löytyy kattavasti vinkkejä ja ideoita liikkeen lisäämiseen oppilaitoksen arkeen. Yhdistyksen sivuilta löytyy tietoa myös opiskelijaliikunnasta sekä tietoa liikunnasta ja koulutuksista henkilöstölle.

Hyvinvointia toiselle asteelle -sivusto

Jyväskylän yliopiston Liikunnan opiskelijat ovat koonneet Hyvinvointia toiselle asteelle -sivustolle useita taukojumppa- ja hyvinvointi-ideoita osana liikunnallistamisopintojaan. Sivustolta löytyy videoita taukojumppien ohjeistamiseen. Jumpat on jaettu aktivoiviin (esimerkiksi lihaskunto) ja rentouttaviin (esimerkiksi hieronta) yläotsikoihin.

Pylly ylös! Istu vähemmän, voit paremmin

YHTS:n Pylly ylös -sivuilta löytyy tietoa istumisen haitoista ja istumisen tauottamisen hyödyistä. Sivuilla on monia taukojumppavideoita ja vinkkejä istumisen tauottamiseen. Hanurihaaste-materiaali kannustaa seisomaan ainakin yhden minuutin puolen tunnin välein.

Peliportaali

Tampereen ammattikorkeakoulun ja UKK-instituutin tekemältä sivustolta löydät Android-pelin peliportaalin. Pelit on jaettu liikunta-, ravinto-, uni ja lepo sekä työkyvyn ylläpito -peleihin. Esimerkiksi liikuntapelien alta löytyvä Project Inc. on yrityssimulaatiopeli, joka haastaa pelaajan hallinnoimaan yritystään. Mitä paremmin työntekijät liikkuvat, syövät ja viihtyvät, sitä paremmin yritys tuottaa rahaa ja laajenee.

Let's Move It -videot

Let’s Move It -ohjelman sivustolta löytyy personal trainerin suunnittelemia kotitreenivideoita tehtäväksi vaivattomasti vaikkapa kotona tai taukojumppana kesken oppitunnin. Videot on jaettu syke, voima, veny ja breikki-otsikoiden alle. Videoiden pituus on noin 10-20 minuuttia, eikä jumppien suorittamiseen tarvita erityistä välineistöä.

Opi elämäntaitoa -sivusto

Nyyti ry:n Opi elämäntaitoa -sivustolta löytyy tietoa, vinkkejä ja välineitä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja elämäntaitojen vahvistamiseen. Osio käsittää paitsi monipuolista sisältöä hyvinvointiin liittyvistä aihepiireistä myös linkkejä aihepiirejä syventäviin materiaaleihin ja oivalluksia herätteleviin tehtäviin. Liikettä opiskeluarkeen -osiossa on esimerkiksi käytännön vinkkejä liikkumisen lisäämiseksi opiskelupäivään. Nyytin Elämäntaitokurssilla käsitellään hyvinvointiin ja elämänhallintaan liittyviä teemoja toisten ryhmäläisten kanssa.

Hyvinvoiva minä -sivusto

Jyväskylän Korkeakoululiikunnan -sivustolla on Hyvinvoiva minä -osio, jossa on tutkittua tietoa, vinkkejä ja harjoituksia ravitsemuksen, liikunnan ja levon teemoista. Ravitsemus, liikunta ja lepo-teemojen alle on koottu käytännön vinkkien lisäksi esimerkiksi liikuntasuositukset ja faktoja liikunnan hyödyistä.

Porraspäivät

Porraspäivät on kampanja, jonka tavoitteena on herätellä pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveyden edistämiseksi. Kampanjaviikon aikana kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein. Kampanjaa toteuttaa Kunnossa kaiken ikää -ohjelma. Porraspäivien verkkosivuilla on ladattavissa maksutonta materiaalia, kuten kannustetekstejä, julisteita ja taukojumppia. www.porraspaivat.fi

Stairforce-sovellus

Palvelumuotoilutoimisto Palmun kehittämä Stairforce-sovellus visualisoi portaiden kipuamisen nousuna kohti avaruutta. Kuinka korkealle kaikki sovelluksen käyttäjät pääsevätkään yhdessä? Jos taskussasi on uudehko iPhone ja haluat lähteä matkalle kohti avaruutta, tervetuloa mukaan: www.stairforce.com