Taistelu vedestä - peli maahanmuutosta

Taistelu vedestä on toiminnallinen peli, jonka tavoitteena on herättää oppilaat ajattelemaan miksi maahanmuuttoa tapahtuu. Kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset oppilaat, ja peli sopii esimerkiksi maantiedon, historian ja biologian tunneilla pelattavaksi.

Tarvittavat varusteet: 4 kpl kotipesä (esim tuoli tai maahan piirretty rinki), 1 kpl paperitollo tai pyykkipoika/osallistuja.

Ideana on pelata peliä, jossa osallistujat yrittävät hakea omaan kotipesään mahdollisimman monta paperitolloa. Paperitollot ovat mielikuva ruuasta, vedestä tai rahasta.

Ryhmäläiset jaetaan neljään-viiteen ryhmään (vähintään 3 hlö/ryhmä)

1. Jokainen saa oman ”vesipullon”.
  2. Asetetaan ryhmät rinkiin ja tehdään jokaiselle ryhmälle kotipesä tuolista, hulavanteesta yms.
  3. ”Vesipullot” laitetaan omiin kotipesiin.
  4. Kun vetäjä antaa luvan, jokainen voi lähteä hakemaan kenen kotipesästä vain yhtä ”vesipulloa” kerrallaan omaan kotipesään.
  5. HOX! ei fyysistä kosketusta muihin pelaajiin ja ketään ei saa estää ottamassa vesipulloa omasta kotipesästä.
  6. 30 sekunnin jälkeen 1. erä päättyy.
  7. Toista 3 kertaa, siten että jatketaan aina tilanteesta, johon jäätiin.
  8. Viimeisen kierroksen jälkeen sano osallistujille, että heillä on nyt mahdollisuus vaihtaa ryhmää.
  9. Ota vielä yksi erä.
  10. Kysy osallistujilta miksi ryhmää vaihdettiin – entä miksi ryhmää ei vaihdettu?

Jatko-osio – aiheen opetus ja sovellusaiheita eri aineisiin

1. Kerro osallistujille, että pelissä oli kyseessä mielikuva maahanmuutosta. Miksi ihmiset muuttavat toiseen maahan TAI miksi ihmiset jäävät omaan maahan.
  2. Miksi ihmiset muuttavat maasta toiseen? (ryhmätyö - yhteiskuntaoppi)
  3. Mistä ihmiset muuttavat nyt, entä 100 vuotta sitten? (Ryhmätyö - historia)
  4. Mitä muuta muuttoliikettä on maailmalla – eläimet, kasvit, bakteerit, virukset, tieto, työpaikat, rakkaus, kulttuuri, kielet, uskonnot (maantieto, biologia, yhteiskuntaoppi)

Lisätietoja:

Jussi Muittari