Sanasalapoliisi

Posti-it lapuille kirjoitetaan sanoja ja laput liimataan ympäri luokkaa tai vielä mielummin luokan ulkopuolelle, käytäville. Oppilaiden kuuluu etsiä lappuja, lukea sana, painaa se mieleensä ja palata luokkaan omalle paikalle kirjoittamaan. Pienillä yksi sana, isommilla kokonainen lause. Tämä on myös hyvin moneen taipuva toiminta, esim:

• Kaikista pienimmillä tavut / sanat. Tehtävä on helppo eriyttää niin, että eri tasoiset sanat ovat eri aihepiireistä. Esimerkiksi helpoimmat ovat kouluun liittyviä, keskitasoiset eläimiä ja vaikeimmat vaikka ammatteja. Opettaja sanoo minkä aiheen sanoja kukakin etsii. Tai erottelun voi tehdä erivärisillä lapuilla.
  • Voidaan harjoitella sanaluokkia niin, että pitää etsiä verbi, adjektiivi ja substantiivi ja muodostaa niistä (hassu) lause.
  • Vieraan kielen sanastokertausta (etsi värejä, ruokia, kulkuneuvoja...)
  • Kokonaisten lauseiden lukemista ja kirjoittamista äidinkielellä (vaikka faktaa ja fiktiota erotellen) tai vieraalla kielellä.

HUOM! Tässä on hyvä korostaa oppilaille, että salapoliisit liikkuvat hiljaa, huomaamattomasti ja rauhallisesti ja että tehtävä on tarkoitus tehdä yksin. Paperi ja kynä jätetään salapoliisin "toimistoon" eli omalle pulpetille.

Idea: Kati Paakkanen