Esteettömyyden huomioiminen koulun pyöräilytoiminnassa

Pohjois-Karjalassa sijaitsevaan Liperin Honkalampi-keskuksen erityiskouluun hankittiin Liikkuva koulu -avustuksella Van Raam -merkkinen pyörätuolin kuljetuspyörä. Pyörän avulla pyörätuolia käyttävät oppilaat voivat osallistua koulun pyöräilytoimintaan, kuten tutustumaan koulun lähialueisiin muiden oppilaiden kanssa. Kuljetuspyörä mahdollistaa oppilaille samoja tuntemuksia kuin pyöräilyssä, vauhdin, raittiin ilman ja tuulen kasvoilla, sekä osallisuuden muuhun ryhmään.

Idea pyörän hankintaan tuli koulun opettajan Outi Juurikaisen mukaan Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan toimintavälinekoulutuksesta, jossa koulutukseen osallistuneet koulun opettajat tutustuivat kuljetuspyörään. Honkalampi-keskuksen koulussa oli tunnistettu tarve toimintavälineeseen oppilaille, joiden ei ole mahdollista käyttää polkupyörää, jotta he voisivat osallistua ulkoiluun muun ryhmän mukana.

Sähköavustuksella toimiva kuljetuspyörä on arvokas hankinta, minkä vuoksi pyörä hankittiin koulun ja päiväkeskuksen yhteiskäyttöön. Juurikainen kertoo, että pyörän hankinta ei olisi ollut mahdollinen ilman Liikkuva koulu -avustusta.

Pyörä on ollut kovassa käytössä sen keväisen hankinnan jälkeen. Pyörää on käytetty lähiympäristöön tutustumiseen sekä erilaisissa toimintapäivissä, joissa myös vanhemmat ja oppilaat ovat päässet kokeilemaan pyörää.

Malike-keskuksesta saa tukea kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten toimintavälineiden hankinnassa. Heiltä on myös mahdollista vuokrata toimintavälineitä lyhytaikaiseen kokeiluun.

Erilaisia kuljetuspyöriä Suomessa toimittaa muun muassa Tavarapyörä-asiantuntija. Kokemuksia kuljetuspyörän käytöstä voi lukea opettaja Outi Juurikaisen blogista.

Lisätietoja:

Honkalampi-keskus