Pyöräilyleikkejä 2–12-vuotiaille -opas

Pyöräilyleikkejä 2–12-vuotiaille -oppaassa esitellään 20 eritasoista pyöräillen toteutettavaa leikkiä, joista on iloa kouluissa, päiväkodeissa, urheilukerhoissa ja pihaleikeissä lasten kanssa. Leikkioppaassa lasten pyöräilyä opetellaan leikin kautta. Oppaan ovat yhdessä tuottaneet Pyöräilyliitto ja Pyöräilykuntien verkosto.

Leikkien tiimellyksessä pyörästä tulee lapsille tuttu väline, eikä pyörän hallintaan enää tarvitse kiinnittää huomiota. Leikkien opitaan tasapainoa, toisten huomioimista, yllättäviin tilanteisiin reagointia ja myös pyörän asettamia rajoja. Näitä taitoja harjoitellaan esimerkiksi jahtaamalla saippuakuplia, kuljettamalla renkaita tai kepakoita, leikkimällä pyöräkäärmettä tai polttopalloa - kaikki pyörän selästä käsin. Tultuaan varmaksi pyöräilijäksi, jonka ei tarvitse keskittyä jarruttamiseen tai kääntymiseen, on lapsi valmis harjoittelemaan myös liikenteessä liikkumista. Pyöräilyleikit perustuvat tanskalaiseen 20 Cykellege -materiaaliin.

Koululaisten pyöräilyn tueksi on tuotettu myös Polkupyörän katsastuskortti ja Katsastusohje opettajalle. Oppaat ovat osa Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton yhteistä Arkimatkat aktiivisiksi - Pyöräilykasvatus 2.0 -hanketta.

Lataa opas täältä.

Lisätietoja: