Liikuntamaisteri 3.-4.-luokkalaisille

Lapsen kehityksen tueksi ja liikunnallisen elämäntavan saavuttamiseksi suunnittelimme kirjan kolmen teeman mukaisesti.

Oma-aloitteisuus ja yhdessä tekeminen
Luokkakaverin, kaveripiirin tai luokan kanssa yhdessä tekemistä ei voita mikään. Toimimme koko elämämme osana erilaisia ryhmiä ja tarvitsemme ystäviä ja toisia ihmisiä ympärillemme tueksi. Eteemme tulee myös paljon asioita, joihin emme voi täysin valmistautua. Siksi ratkaisujen tekemistä, kuten vaikka sääntöjen sopimista tai kotiovesta ulos lähtemistä täytyy harjoitella.

Luovuus ja erilaiset ympäristöt
On olemassa miltei lukematon määrä erilaisia tapoja olla liikkeellä. Itselle sopivaa tyyliä kannattaa etsiä. Liikkumisessa voi myös olla mukana monella tapaa. Joku haluaa järjestää juoksukilpailun, toinen tulla osallistumaan siihen ja kolmas kirjoittaa siitä jutun lehteen tai nettisivuille. Hyvä juoksukilpailu saattaa syntyä vaikka postilaatikon ja kodin välille. Menemällä uusiin paikkoihin opimme asioita ja kiinnostumme taas uusista asioista.

Autonomia ja osallisuus
Todellista motivaatiota ei voi syntyä, jos itse ei pääse valitsemaan ja vaikuttamaan siihen mitä ja miten jotakin asiaa tekee. Omia päätöksiä tulee myös oppia tekemään. Siihenkin tarvitsemme harjoitusta.

Kirja sisältää:
• 36 perustehtävää
• 36 valinnan paikka - tehtävää
• 18 oma tapa toteuttaa - tehtäviä
• 72 arviointi-, piirtämis- tai kirjoittamistehtävää

Tehtävät sopivat liikuntatunneille ja välitunneille sekä lapsen kotiin ja vapaa-aikaan. Opettajana voit käyttää kirjan tehtäviä osana liikuntatuntia, esimerkiksi jakaaksesi oppilaita pienryhmiin silloin, kun haluat itse opettaa jotain tärkeää asiaa tai eriyttää opetusta. Lisäksi voit helposti yksilöidä oppilaille sopivaa välituntitekemistä tai antaa tarvittaessa myös kotitehtäviä, mikäli oppilaiden taidot niin vaativat.

Jani Komulainen
YksKaksKolme oy