Koulun tilat

Missä saa liikkua?

Koulun järjestyssääntöjä on joskus syytä tarkastella uudestaan liikkumisen esteiden näkökulmasta. Huonolla säällä liikunnan määrä välituntisin usein laskee, jos sisätilat eivät ole käytössä. Esimerkiksi Jyrängön koulussa Heinolassa on päätetty, että koulun tilat ovat oppilaiden käytössä koulupäivän aikana, koska koulun tulee rakennuksena palvella oppilaita.

Miten oman koulun tiloihin saisi lisää virikettä ja monipuolista toimintaa koulupäivään? Joillain kouluilla on tyhjennetty esim. varastotiloina käytössä olleita tiloja oppilaiden välituntikäyttöön. Voiko kerhotoiminnan tiloissa liikkua välitunnilla? Entä liikuntasali, aulatilat, käytävät tai luokat?

Käytävät, aulatilat

Koulun käytävät ja aulatilat kannattaa hyödyntää aktiiviseen käyttöön. Käytäville voi esimerkiksi hankkia lattiateippauksia tai askarrella kuvaamataidon tunnilla erilaisia jalanjälkiä. Jalanjäljet liimataan käytäville niin, että ne houkuttelevat oppilaita hyppimään ja tasapainoilemaan.

Leveille käytäville ja aulatiloihin voi sijoittaa esimerkiksi pingispöytiä, liikunnallisia pelikonsoleita tai tanssimattoja lisäämään oppilaiden välituntitekemisen mahdollisuuksia. Käytäväliikuntaa varten voidaan hankkia myös sopivia peli- tai leikkivälineitä.

Liikuntasali

Liikkuvissa kouluissa on hyviä kokemuksia liikuntasalien käytöstä välituntiliikunnassa. Luokilla on annettu salivälkkävuoroja palkintoina, salivuoroja on jaettu luokille lukujärjestyksen mukaan jne. Joissakin kouluissa salivälkät ovat käytössä kovien pakkaskausien ja rospuuttokelien aikaan sekä teemaviikoilla. Sotkamossa Salmelan alakoululla yksi salivuoroista on 1.- ja 5.-luokkien sekä 2.- ja 6.- luokkien yhteinenkummivälitunti, johon osallistutaan yhdessä kummioppilaan kanssa.

Välkkärit eli välituntiliikuttajat voivat järjestää salivälkille toimintaa esim. oppilaiden äänestyksen mukaan. Koulun henkilökunta huolehtii välituntivalvonnasta.