Karakallion koululaiset senioreiden kanssa ulkoilemassa

Saimme ehdotuksen Espoon liikunnan konsultoivalta opettajalta toteuttaa yhteinen ulkoiluhetki Hopeakotkan palvelutalon asukkaiden kanssa. Päätimme mennä senioreiden kanssa kävelylle Karakallion koulun 9. luokan valinnaisliikuntaryhmän kanssa. Mukana oli noin 30 oppilasta, tyttöjä ja poikia. Oppilaita informoitiin etukäteen tulevasta tapahtumasta ja oppilaat suhtautuivat asiaan uteliaan myönteisesti.

Tapasimme oppilaiden kanssa koululla ja kävimme vielä yhdessä läpi tulevaa ulkoiluhetkeä. Toivoimme, että oppilaat seurustelisivat senioreiden kanssa ja tutustuisivat heidän elämäänsä yhteisen retken aikana. Olimme sopineet Hopeakotkan fysioterapeutin kanssa tapaamisen palvelutaloon, jossa seniorit meitä odottivat. Mukaan odottelimme 20–30 senioria, mutta Hopeakotkan päivän laajan ohjelmatarjonnan vuoksi kävelylle lähti noin 15 osallistujaa.

Toteutimme fysioterapeutin ehdottaman kävelyreitin. Oppilaat jakautuivat pieniksi ryhmiksi auttamaan ja seurustelemaan senioreiden kanssa. Osa oppilaista työnsi pyörätuolilla liikkuvia senioreita. Jotkut senioreista liikkuivat rollaattoreiden avulla, osa keppien kanssa, toiset ilman ja jotkut sauvakävellen.

Kävely kesti noin 45 minuuttia. Retken aikana seurusteltiin ja edettiin senioreiden liikuntakyvyn mukaan. Seniorit ja nuoret tulivat hyvin juttuun keskenään ja tunnelma retkellä oli leppoinen ja mukava. Palaute senioreilta oli pelkästään myönteistä. Ilolla katsoimme, kun poislähtiessämme jotkut oppilaat ja seniorit jopa halasivat toisiaan.

Oppilaat suhtautuivat tähän kokeiluun kaiken kaikkiaan myönteisesti, vaikka innokkaimmat pelimiehet olisivatkin ehkä mieluummin jääneet kouluun pelaamaan salibandyä. Tapahtuman jälkeen kaikki oppilaat olivat kuitenkin sitä mieltä, että tapahtuma oli onnistunut. Tästä jäi kaikille hyvä fiilis.

Opettajien mielestä tämä oli toimiva ja hyödyllinen kokeilu, jota kannattaa edelleen jatkaa ja kehittää.

Teksti: Soila Saarnio ja Jukka Piiroinen, Karakallion koulun liikunnan lehtorit