Yksi Liikkuvan koulun perusajatuksista on voimien yhdistäminen. Kaikkea ei kannata tehdä yksin vaan miettiä, millaisista yhteistyökumppaneista koulusi verkosto koostuu tai voisi koostua.

Liikkuvien koulujen verkosto

Liikkuva koulu -toimintaa on jo Suomen jokaisessa maakunnassa. Kaikkea ei kannata miettiä itse alusta asti. Kysy lisätietoja ja hae vinkkejä lähialueesi jo toimivista Liikkuvista kouluista! Oman alueesi kouluja voit etsiä kouluhakemistosta.

Paikallinen tukiverkosto

Vanhemmat ja vanhempainyhdistykset

Millaisia mahdollisuuksia Liikkuva koulu -toiminta voisi tarjota koulun ja kodin yhteistyölle?
Miten perheet voisivat koulupäivän ulkopuolella yhdessä liikkua koulun pihalla tai sisätiloissa?
Kannattaisiko koulumatkan kulkutapoja miettiä yhdessä?
Koulun vanhempainyhdistykset ovat monessa Liikkuvassa koulussa erittäin tärkeä yhteistyökumppani!

Kunta

Mitä asioita kannattaisi pohtia yhdessä kunnan teknisen toimen, vapaa-aikatoimen, liikuntatoimen, nuorisotoimen, terveystoimen jne. kanssa?
Mitä kannattaa suunnitella ja tehdä yhdessä kunnan muiden koulujen kanssa?

Kolmas sektori

Miten harrastusjärjestöt voisivat osallistua kerhotoiminnan järjestämiseen pitkillä välitunneilla, aamulla tai iltapäivällä?
Millaisia teemapäiviä harrastusjärjestöt tai liikuntaseurat voisivat järjestää koululla?

Liikunnan aluejärjestöt Liikkuvien koulujen tukena

Mentoroinnista ideoita ja tukea

Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat kouluille ja kunnille asiantuntija-apua koulupäivän liikunnallistamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Aluejärjestöjen kokeneet ja kannustavat mentorit osaavat auttaa kouluja toimintakulttuurin muutoksen toteuttamisessa nykytilan kartoituksesta uusien toimintamallien vakiinnuttamiseen saakka. Mentoreiden työkalupakissa on erilaisia työkaluja muutoksen toteuttamiseen. Mentorointeja voidaan toteuttaa koulukohtaisina tilaisuuksina tai kuntatasoisesti useamman koulun yhteisinä tilaisuuksina. Kuntia autamme myös rahoituksen hakemisessa.

Liikkuva koulu -työpaja osana mentorointia haastaa työyhteisöä tarkastelemaan koulupäivän aikaisen liikkumisen vaikutuksia koko kouluyhteisön (oppilaat ja työntekijät) hyvinvoinnin kannalta sekä tuo esille keinoja toiminnan kehittämiseksi. Tämä koko työyhteisölle suunnattu 2–3 tunnin työpaja voidaan toteuttaa myös yhteistoiminta-ajalla tai veso-koulutuksena.

Koulutuksista osallisuutta ja ideoita

Oppilaiden koulutusten tavoitteena on lisätä oppilaiden osallisuutta koulun arjessa.

• Välkkäri-koulutus antaa oppilaille valmiuksia toimia vertaisohjaajana. Koulutuksen aikana käydään läpi leikkien, pelien ja kisailujen ohjaamista sekä välituntitoiminnan suunnittelua yhdessä opettajien kanssa.
  • Järkkää tapahtuma -koulutus antaa oppilaille tietoja ja taitoja toimia koulun eri tapahtumien järjestäjinä yhteistyössä opettajien kanssa. Koulutus sisältää valmiin oppilasmateriaalin.

Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat liikunnan täydennyskoulutusta opettajille, kerho-ohjaajille, koulunkäyntiavustajille ja iltapäivätoiminnan ohjaajille tilauksesta kunta- tai koulukohtaisesti koululle parhaiten sopivana ajankohtana. Koulutuksia voidaan toteuttaa Veso-päivänä tai koulupäivän aikana. Tarjolla olevia koulutusteemoja ovat

• Toiminnallinen oppiminen -koulutus alakouluille (2+2t)
  • Toiminnallinen oppiminen -koulutus yläkouluille (3t)
  • Jonot mataliksi -koulutusteemat (a’ 1,5t)
    • Pelit ja leikit
    • Oppilaan itsetunnon tukeminen
    • Heikko sisäliikuntatila
    • Kilpailu – kilpailut ja kisat liikuntatuntien toimintamuotoina
    • Motoriset perustaidot luokille 1–2
    • Motoriset perustaidot luokille 3–6

Kysy lisää koulu- ja kuntakohtaisista Liikkuva koulu -tukitoimista oman alueesi Liikunnan aluejärjestöstä.